Forskellen på gaver og arveforskud

En gave defineres som en formueoverførsel uden modydelse dvs. som udslag af gavmildhed.

Et arveforskud er et forskud på arv. Det vil sige, at arveforskudsbeløbet senere skal modregnes i forbindelse med, at der udbetales arv ved giverens død.

Forskellen mellem en gave og et arveforskud er derfor, om der skal tages hensyn til beløbet i forbindelse med udbetaling af arv ved giverens død eller ej.

Gaveafgift

Hvis du giver en gave, skal du være opmærksom på reglerne om gaveafgift.

Hvorvidt og hvor meget, der skal betales i gaveafgift, afhænger dels af, hvem gaven gives til og dels af beløbets størrelse.

Der gælder altså forskellige regler, alt efter om modtageren er din ægtefælle, dit barn eller et søskende.

Gaver til ægtefæller og velgørende organisationer

Gaver der gives mellem ægtefæller samt gaver, der gives til velgørende organisationer/foreninger er afgiftsfrie. Der skal altså ikke betales afgift af sådanne gaver uanset størrelse.

Du skal dog være opmærksom på, at ønsker du at give din ægtefælle en gave, skal der, med mindre der er tale om en såkaldt lejlighedsgave (dvs. sædvanlige fødselsdagsgaver, julegaver mv.), oprettes en gaveægtepagt for, at gaven er gyldig. Ægtepagten skal underskrives af jer begge og lyses i Personbogen.

 

, Arveforskud og gaver

Din arv kan hjælpe børn i Danmark

Hvert år er der mere end 100.000 børn og unge, der kontakter BørneTelefonen om alt fra ensomhed til selvmordstanker. Desværre har vi kun ressourcer til at svarer halvdelen. Med din gave kan vi hjælpe endnu flere.