Alder for hvor børn selv bestemmer, hvor de skal bo??
Vores børnebørn på 14 og 15 år er blevet skilsmissebørn, med fælles forældremyndighed. Mor er flyttet og fået lejlighed i KBH – far og børn bliver boende i huset i mindre by mellem Roskilde og Frederiksund, nær skole, sport og venner. Nu skal de bo hver anden uge i KBH. og kører med tog hver dag i skole tur/retur. Synes det er urimeligt over for børnene. Så mit spørgsmål : Kan børnene , med den alder de har, nægte at gå med til den ordning??? Og dermed spørgsmålet, hvor gammel skal man være for selv at kunne bestemme???
Børnene kan bruge deres "initiativret"
Kære bedsteforældre.
Som udgangspunkt, så bestemmer forældre over børn, indtil de er 18 år. Dette gælder også i forhold til valg af samværsordninger. Men i praksis bør forældrene selvfølgelig lytte til børnene omkring deres ønsker uden at pålægge dem ansvaret for at vælge mellem mor og far. Det syntes de fleste børn er rigtig svært.
Samtidig bør forældrene også se på børnenes behov for også at kunne få en hverdag til hænge sammen med skolegang, venner, fritidsliv, osv., når de beslutter en ordningen. Når der bliver meget langt mellem de to hjem, så det netop nogle af de ting, som besværliggøres for børn og unge. Vi ved fra forskningen på området, at afstanden mellem de to hjem har betydning for børns trivsel i deleordninger. Så jeg kan godt følge jeres bekymring for jeres børnebørn, hvis de skal bo en uge hvert sted med meget langt til skole, sport og kammerater i den ene af dem.
Børn kan som sådan ikke nægte at gå med til den ordningen, som deres forældre beslutter for dem, men i praksis kan det vise sig at være meget svært at tvinge unge mennesker til at bo i nogle ordninger, som de ikke ønsker. Kommer det til at myndighederne skal hjælpe med at træffe en afgørelse om samvær, så vil de også skulle tillægge børnenes egne synspunkter og holdninger vægt alt efter deres alder og modenhed.
Typisk hører vi på BørneTelefonen, at unge vælger deleordninger fra, og i stedet vælger de at bo et fast sted og så have en fleksibel tilgang til den anden forældre, da de oplever, at det harmonere bedre med også at have et ungdomsliv.
Trives børn og unge ikke i den ordning, som forældrene har valgt for dem, så har børn over 10 år også mulighed for at bruge deres initiativret. Initiativretten betyder, at børnenes selv kan kontakte Statsforvaltningen, som så er forpligtet til at indkalde forældrene til et møde omkring de ting, som børnene ikke trives med. Børnene kan bruge deres initiativret ved at kontakte Statsforvaltningens skilsmissetelefon for børn. I kan læse mere om initiativretten på Statsforvaltningens hjemmeside (www.statsforvaltningen.dk), hvor også nummeret til Skilsmissetelefonen står.
Det kan dog være sin sag for et barn at skulle tage sig mod til at kontakte en myndighed på egen hånd. Vi har derfor her i Børns Vilkår bisiddere, som kan hjælpe børnene med at kontakte Statsforvaltningen og få fortalt, hvordan de har det. Det er her vigtigt at understrege, at det skal være børnenes eget ønske at ville bruge sin initiativret og få en bisidder. Det vil sige, at det skal give mening for børnene og ikke være noget, som de er blevet pålagt af de voksne.
Jeg håber, at det lykkedes for jeres familie at finde en god løsning til gavn for børnene.
De bedste hilsner
SkilsmisseBrevkassen
Kommentarer
Comments are closed.