Ferieplanlægning
Vi har en velfungerende 7/7 samværsordning med tre børn. Hvordan planlægger vi bedst ferier?
Vi har indtil nu aftalt tingene fra gang til gang, men det ville være rart at kunne lægge planer længere ud i fremtiden, og derfor har vi brug for en “fast” ordning. Vi vil nok gerne skiftes til at have juleaften, men hvad er smartest mht. til de andre dage i julen osv. Skal man have en “førstevælger” til sommerferieuger?
Svar fra Børns Vilkår
Kære familie med 3 børn
Disse aftaler kan skrues meget forskelligt sammen. Det er derfor meget svært at rådgive omkring en fast ”skabelon” på dette område. Derfor vil jeg højere grad opfordre jer til at tale sammen om det, således at I får lagt en plan, som passer til lige jeres liv og jeres børns alder og behov. I forbindelse med helligdagene, har I måske også traditioner i familien, som kan være vigtige for jeres børn at bevare.
Nu skriver I ikke specifikt jeres børns alder. Har I små børn, så skal I tage højde for hvor længe de kan undvære hver af jer. Har I større børn kan I måske også tale med dem om deres ønsker. Det betyder dog ikke, at I skal give børnene et ansvar for at vælge imellem jer. Det kan måske i stedet blive til en god snak med børnene om, hvad de godt kan lide ved de forskellige højtider, helligdage, osv. Hvad er vigtigt for dem? Med større børn kan man også godt tale med dem om, hvor længe de selv kan forestille sig at være væk med hver af jer på ferie.
Der er 4 ting, som jeg vil rådgive jer til at være opmærksomme på, når I skal aftale en ferieplan for jeres børn:
1: Børn har også brug for ro i de perioder, hvor de har fri, så I bør være opmærksomme på ikke at få skruet løsninger sammen, som indebærer for mange skift for dem i de perioder.
2: Det er naturligt for børn med skilte forældre at savne, og mange børn mærker særlig savnet lige efter skiftet fra den ene til den anden forælder. Hvis et barn savner meget igennem en ferieperiode, så kan der være tale om., at I har fået lavet en aftale om en for lang ferie, som barnet ikke har været klar til. Det kan derfor være en god ide at overveje om barnet ikke vil få en bedre oplevelse ud af sin ferie, hvis den eventuelt blev lidt kortere. For børnene handler det ofte mere om kvalitets-tid og ikke kvantitets-tid. Altså ikke om antallet af dage, men mere om at de dage er gode og overskuelige.
3: Det er altid en god ide at have en fast plan at gå ud fra for at undgå uenighed, men evaluer den også gerne undervejs og vær villig til at ændre på det, hvis det ikke fungerer for jeres børn. Børn udvikler sig og får forskellige behov. Derfor må disse planer aldrig gå hen og blive for statisk.
4: Hav fokus på jeres børns behov frem for ligestilling og retfærdighed. Det er ikke altid at en ligelig og retfærdig fordeling mellem forældre i ferier og helligdage, er det børn automatisk trives bedst med. Vær åben for det.
Selvom jeg ikke svarer på lige det, som I spørger om, så håber jeg, at I kan bruge svaret. Har I brug for mere specifikt input til jeres aftale, så er I velkomne til at ringe til en rådgiver på ForældreTelefonen på 35 55 55 57, som ud fra jeres børns alder og behov i højere grad vil kunne rådgive jer mere konkret.
De bedste hilsner
SkilsmisseBrevkassen
Vi vil gerne høre din mening om svaret fra SkilsmisseBrevkassen
"*" indikerer påkrævede felter