skal flytte til kæreste

hej, jeg er blevet skilt fra min man for 1 1/2 år siden. vi har været igennem en lang process i statsforvaltningen, hvor det endte med en aftale om 10/4 i mit favør, – jeg er børnenes mor. børnenes far har en historie med nogle forskellige psykiske vanskeligheder hvorfor jeg valgte at gå hele vejen for drengenes skyld. drengene er 9, 11 og næsten 16. børnene var alle igennem børnesamtale og faren valgte at klage over afgørelsen denne blev dog stadsfæstet endeligt sept. sidste år. samarbejdet går rimeligt, lidt op og lidt ned. far valgte dog at gå i statsforvaltningen ved sommerferien – her endte det med at vi indgik en aftale.

Nu er det sådan at jeg har fået en kæreste, vihar været kærester nu i næsten 8 mdr. og ønsker at flytte sammen. kæresten har to drenge som er hos ham hver anden weekend, han har et godt og ukompliceret forhold til sin eks. Problemet er at min kæreste bor 80 km, væk fra vores nuværende bopæl, og hvis vi flytter betyder det meget store ændringer for drengene. den ældste har jeg ikke store skrupler med, han er meget fornuftig kan tage vare på sig selv og er i stand til at træffe det rigtige valg for sig selv. evt en ungdomsbolig eller muligvis bo hos far.. Det er mere vanskeligt med de to små. lige nu fungerer det fint og de har det godt sammen i de 4 dage de er sammen. men jeg ved at hvis far har dem i hverdagen vil det blive vanskeligt for ham og det kan gå ud over drengene (psykisk) dette kan drengene naturligvis ikke gennemskue da det jo går godt (til min store glæde) når det kun er 4 dage. hvordan er jeg stillet hvis jeg vælger at flytte drengene til en anden by og skole osv… hvordan gør jeg det bedst for drengene… de kommer alle godt ud af det med min kæreste og hans drenge, men jeg ved at de vil stejle når jeg fortæller at de skal flytte, og hvem ville i øvrigt ikke det… de skal jo forlade venner og hvad de kender… jeg ønsker at støtte mine drenge på bedste vis, og vil ikke risikere at de ender med at de skal bo hos far?

Svar fra Børns Vilkår

Kære mor til 3

For det første vil jeg sige dig tak for din henvendelse. Det er et kæmpe dilemma du er i, som mange fraskilte kender. Man arbejder så hårdt på at komme videre i sit liv efter en svær skilsmisse og kommer så videre ved at forelske sig igen, hvorefter nye problemer kommer til.

Det er dejligt at læse, at ordningen med din eksmand lige nu er stabil og velfungerende. Det er jeg sikker på kommer dine børn og jer begge til gavn. En flytning for børnene lyder dog til at ville være en meget stor omvæltning og derfor også noget, som du bør overveje ganske nøje for børnenes skyld.

Det, vi ved fra både de børn, som vi taler med her og fra undersøgelser vi har lavet, så bliver et trygt nærmiljø med vante omgivelser igennem en skilsmisse vigtig for børn.  Det er også særligt her de finder deres støtte. Specielt ældre børn bruger i højere grad deres kammerater, som fortrolige og som en tryghed i en skilsmisse og i livet efter. 

Desuden ligger jeres skilsmisse heller ikke langt tilbage, og du beskriver, at der er nu er faldet ro over de aftaler, der er blevet etableret igennem myndighederne. Det er værd at værne om.
Umiddelbart vil jeg tænke, at der er en risiko for at en flytning kan bringe dette i spil igen.  Du spørger, hvordan du står. Du har ret til at flytte med børnene som bopælsforældre, men du skal meddele det til børnenes far minimum 6 uger før flytningen. Denne frist giver ham en mulighed for at kontakte Statsforvaltningen og ansøge om en midlertidig overførelse af børnenes bopæl, hvis det her vurderes at ville være bedst for børnene. 

Da I lige har afsluttet en ”sag”, så skal der normalt væsentlige forandrede forhold til for at der kan rejses en ny. En flytning af alle børnene væk fra skole og nærmiljø må dog betragtes som en væsentlig ændring i børnenes liv, som med stor sandsynlighed vil give far muligheden for at kunne rejse en ny sag om bopæl, hvis han ikke er enig i at dette er det bedste for børnene.

Beslutter du dig for at flytte, så vil min anbefaling være, at du får talt det hele godt igennem med din eksmand, så han føler sig inddraget og med i problemløsningen.  I første omgang vil jeg anbefale, at I ikke ændrer på ordningen med far. Hvis du på nogen måde kan lade være med at ændre på denne ordning, som fungerer til alles tilfredsstillelse, vil det nok være det bedste. Oplever du/I hen af vejen, at det ikke går, så må du/I selvfølgelig lave ordningen om.

Din kæreste og du har sikkert en særlig grund til at beslutte, at I skal bo ved ham, men når jeg læser dit brev, så kommer spørgsmålet dog til mig, om det mon ikke var muligt, at I kunne blive boende i din by, således at dine 3 børn kan bevare det liv, de har - og din kæreste samtidig kan have sine børn hos jer i weekenderne, som er den ordning du beskriver, han har med sine børn.  

I sidste ende er en flytning dog din egen beslutning, men det er noget, som vil få stor betydning for børnenes liv og derfor vil jeg også anbefale dig at tale med børnene om, hvordan de vil have det med dette og tage det med ind i dine overvejelser. Det vil muligvis også give dig en bedre indikator for hvilken støtte de hver især eventuelt vil få brug for, hvis du beslutter dig for I skal flytte.

Jeg sender dig og dine børn de bedste hilsner.

SkilsmisseBrevkassen