Et barn er udsat for omsorgssvigt når forældrene, eller de personer der har omsorgen for barnet, påfører det fysisk eller psykisk skade, eller forsømmer barnet så alvorligt, at barnets fysiske og/eller psykiske sundhed og udvikling er i fare. Der findes fire former for omsorgssvigt; vanrøgt, fysiske overgreb, psykiske overgreb og seksuelle overgreb.
Der findes ingen endelig tjekliste for, hvornår et barn er omsorgssvigtet. Du kan dog bruge en række tegn som pejlemærker.
Den, der får kendskab til, at et barn eller en ung under 18 år fra forældrenes eller andre opdrageres side, udsættes for vanrøgt eller nedværdigende behandling eller lever under forhold, der bringer dets sundhed eller udvikling i fare, har pligt til at underrette kommunen.
Det er tilstrækkeligt, at du har en mistanke eller bekymring for et barn. Det er kommunens ansvar at undersøge barnets forhold nærmere. En underretning er et udtryk for omsorg for et barn og en hjælp til forandring.
De fleste kommuner angiver på deres hjemmeside, hvem du skal sende din underretning til. Ellers kan du ringe til kommunens hovednummer. Mange kommuner har også en blanket på deres hjemmeside, som du kan skrive din underretning i.
Du kan foretage en underretning på telefon, mail, brev eller ved personligt fremmøde.
Som borger kan du vælge at være anonym eller at stå frem. Du skal ikke oplyse dit navn eller mailadresse, hvis du gerne vil være anonym.
Vær konkret i dine beskrivelser af, hvad du ved og kan iagttage, og hvad barnet siger.
Det kan føles grænseoverskridende at blande sig, og man kan være bange for at tage fejl. Husk dog på, at tvivlen bør komme barnet til gode, og underretningen er ofte første skridt til at få hjælp til hele familien.
De færreste underretninger fører til tvangsfjernelser. Derimod kan de eksempelvis føre til en rådgivende familiesamtale, lektiehjælp, kontaktperson eller familieterapi.
Herunder er der en række spørgsmål, du kan bruge som inspiration til at skrive en underretning. Du skal kun skrive det, du ved. Har du ikke oplysningerne, så undlad at skrive noget om lige netop det. Når du skriver en underretning, bør du være så konkret, i dine beskrivelser, som muligt.
Hvor havner underretningen, og hvad sker der efterfølgende?
Vi forsøger at forstå børn og indleve os i de sammenhænge, de indgår i. Vi er opmærksomme på:
Børns Vilkår blev stiftet i 1977 af billedkunstner og forfatter Dea Tria Mørch, børnelæge Svend Heinild, journalist Frode Muldkjær og socialrådgiver Tine Bryld. Det overordnede formål med organisationen var at afskaffe revselsesretten – dvs. forældres ret til at slå børn – hvilket lykkedes i 1997.
Organisationen havde fra start som vision at lytte til, inddrage og bringe børnenes stemmer videre til politikerne. I 1987 oprettede organisationen BørneTelefonen for at sikre at alle børn kunne få anonym og gratis rådgivning.
BørneTelefonen er børnenes linje til rådgivning, trøst eller bare en voksen, der har tid til at lytte.
Læs merePå BørneTelefonen.dk kan børn også få rådgivning på sms, chat eller igennem vores Brevkasse og Børn hjælper børn-forum.
BørneTelefonen.dkForældreTelefonen er rådgivning til alle forældre og pårørende, der har spørgsmål, som omhandler børn.
Læs mereFagTelefonen er for alle, der arbejder med børn og unge. Når du kontakter FagTelefonen, vil du komme til at tale med en børnefaglig specialkonsulent.
Læs mereBørn og unge har ret til en bisidder, hvis de skal til en børnesamtale i kommunen eller til møde i Familieretshuset.
Læs mere