5 gode råd til forældre om terrorangrebet i Sri Lanka
De frygtelige terrorangreb i Sri Lanka, hvor flere end 300 er omkommet, præger både mediebilledet i disse dage. Særligt fordi tre danske børn er blandt de dræbte, vil det højst sandsynligt opleves langt mere konkret og uhyggeligt for børn.
Her finder du 5 gode råd til, hvordan du kan tale med dit barn om det, der er sket.
5 gode råd til at tale med dit barn om angrebet
Det er så godt som umuligt at undgå, at børnene støder på billeder fra Sri Lanka eller overhører samtaler om det, der er sket. Hvis vi undgår at tale med børnene om det ubærlige, efterlader vi dem med forklaringer og fantasier, der i sig selv kan være ubærlige. Det værste er ikke, det vi ved – men det, vi ikke ved. Tal derfor med barnet om, hvad der er sket.
Forklar, at rigtig mange mennesker blev dræbt af terrorister, der ønskede at bekæmpe Sri Lanka og andre lande og få opmærksomhed ved at dræbe mennesker. Brug sætninger som: ”Mange blev dræbt, og det er væmmeligt at tænke på. Der var også mange, der slap væk eller blev reddet.” Vær opmærksom på, at du ikke overfører din egen angst eller vrede på barnet.
Børn under 6 år kan skærmes fra at se og høre voldsomme nyheder. Kommer de alligevel til at se eller høre noget, så giv barnet en meget enkel forklaring på, hvad der sker. At terrorister har dræbt mennesker, men sådan gør mennesker ikke normalt.
Nogle børn er bange for, at de kan risikere at havne i et terrorangreb selv. I sådan en situation er det vigtigt at vise og fortælle børnene, at de voksne vil gøre alt, hvad de kan for at passe på dem, andre børn og andre mennesker. Den familie der har mistet deres 3 børn, er ulykkelige. Det er svært at forstå, og det gør ondt at tænke på. Den familie får hjælp af en masse mennesker, og de bliver passet på.
Det kan føles mere tæt på, når det er danske børn, man pludselig taler om. Men husk barnet på, at risikoen for at den slags sker for én er meget, meget lille. Og der er mange mennesker, der arbejder hårdt på, at den slags ikke sker i Danmark og andre lande.
Især lidt større børn får mange informationer. Derfor skal du hjælpe dem med at sortere i de informationer, de får. Spørg til, hvad barnet helt konkret har læst eller set og hvad barnet bliver bekymret for. Tag barnets følelser alvorligt og svar så ærligt og konkret som muligt på spørgsmål.
Få nyt om Børns Vilkår
Nyhedsbrevet er til dig, som gerne vil vide mere om, hvordan vi sammen kan gøre det bedre for børn og unge i Danmark. Her får du fx gode råd til at forebygge mobning og svigt, gøre skilsmissen lettere og lære dine børn at navigere i en digital verden.