Hjælp dine børn i cybersikkerhed

Tyven er blevet usynlig og har tillært sig langt flere snedige tricks. Fremmede kan udgive sig for at være nogle helt andre, end de egentlig er, og fristende tilbud kan pludselig poppe op på skærmen. Den digitale virkelighed, vi bevæger os i i dag, kræver, at du som forælder skal forholde dig til nogle risici, der har en helt anden forklædning, end da du selv var barn.

På denne side finder du viden om cybersecurity, gode råd til dialogen med dit barn og viden om, hvorfor og hvordan dit barn kan ende i nogle situationer på nettet, hvor han eller hun ikke længere kan bunde.

Mød Mette

Vores cyberekspert fortæller her, hvilke onlinefarer børn typisk møder og hvordan du kan afværge eller håndtere dem.

Phishing, hacking og identitetstyveri

Der lurer mange tyveknægte på nettet, som har snedige tricks og metoder til at stjæle dit barns personlige oplysninger, penge og adgangskoder: Det kan f.eks. være i spil, på hjemmesider og sociale medier.

Hacking er en overbetegnelse for, at bagmænd får adgang til en computer og stjæler oplysninger herfra. Hackere kan f.eks. ligge på lur på hjemmesider, hvorfra de kan installere ”spion-software”, hvis du går ind på bestemte hjemmesider. På den måde kan hackere f.eks. få adgang til dit barns webcam, adgangskoder og andre personlige oplysninger (dr.dk).

Mange børn har prøvet at blive udsat for ”phishing”. Det betyder, at ukendte bagmænd forsøger at ”fiske” efter fortrolige oplysninger eller lokke penge ud af folk. Phishing kan f.eks. være, når nogen forsøger at få oplyst adgangskoder ved at skrive, at man har oplyst forkert adgangskode, og at den nu skal fornys (Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen 2018; KMD.dk). En phishing-mail eller besked ligner ofte en rigtig mail eller besked fra en, man kender. Det kan også være fra en virksomhed, man er bekendt med, hvori der er et link, som man bliver bedt om at klikke på.

Det kan være utrolig svært – både for børn og voksne – at gennemskue phishing. Mange børn ved godt, at de ikke skal klikke på noget, når de får en mail fra en ukendt afsender, men det kan være svært altid at vide, at man er udsat for det, fordi bagmændene er gode til at skjule sig. Derudover er børn ofte nysgerrige og tillidsfulde. Derfor kan de nemt komme til at åbne noget eller klikke sig videre fra en besked, pop-up eller annonce, fordi det alligevel er lidt spændende at finde ud af, om det virkelig kan være sandt, at man f.eks. har vundet den nyeste iPhone.

Identitetstyveri er, når man får stjålet personlige oplysninger – f.eks. CPR-nummer – som bagmænd misbruger til at udgive sig for at være en anden. Det kan f.eks. være for at chikanere andre i dit eller dit barns navn, optage lån og lignende.

Mange børn og unge – men ikke alle – er vant til at bruge pseudonymer på sociale medier og i spil (DR.dk). Det kan både være, fordi det er sjovt at hedde et kælenavn på et socialt medie, eller fordi det er en del af et spil. Men det kan også være en metode til at beskytte sin identitet på internettet. Ved at bruge dæknavne – som f.eks. ”speedmonster 42”, kan man nemlig beskytte sig mod hackere eller komme udenom algoritmer, der gemmer og deler ens data.

Forebyg cyberforbrydelser sammen med dit barn

TDCs 5 gode råd om phishing 🐟

  1. Forhold dig sammen med dit barn kritisk til de beskeder, som spørger efter følsomme oplysninger som kreditkortoplysninger eller brugernavn/password
  2. Lad være med at aflevere følsomme informationer som kreditkortoplysninger eller brugernavn/password i en mail eller besked
  3. Hvis du eller dit barn i en besked bliver bedt om at aflevere følsomme oplysninger på en webside, så skriv firmaets internetadresse, som du allerede kender den, på adresselinjen i browseren i stedet for at følge et link i mailen
  4. Hvis du eller dit barn er i tvivl om ægtheden af en mail, besked eller en hjemmeside, så kontakt det ‘rigtige’ firma
  5. Når du eller dit barn afleverer følsomme oplysninger på en webside, så vær sikker på, at I er på en krypteret forbindelse. Det kan man ofte se ved, at adressen indledes med ‘https’ og ikke bare ‘http’, og at der er en hængelås i statusfeltet nederst på siden
Gode råd og lovgivning

Digitale Krænkelser

Den klassiske børnelokker har fået nye vilkår efter internettet er kommet til. Her er langt flere skjulesteder, og voksne kan nemt udgive sig for at være nogle andre, end de egentlig er. Flere børn og unge oplever også at blive udsat for krænkelser af jævnaldrende, som f.eks. deler intime billeder, uden at have fået lov.

Vi har samlet eksperternes råd, viden om lovgivning og redskaber her, så du har en bedre forståelse for, hvordan du kan støtte dit barn og være med til at forebygge digitale krænkelser.

Du kan også teste dig selv om lovgivningen.

Læs mere
Lovligt eller ulovligt?

Test din viden her

Sociale medier børn
Start testen her
Pludselig kom jeg ind på en ny side hvor der på engelsk stod at jeg havde 13 virusser, og 28% af min telefon var inficeret. Der stod hvad jeg skule gøre for at fjerne den og at jeg skulle klikke på et bestemt link for at gøre det… Jeg er både bange og mistroisk… jeg tør nemlig ikke sige det til mine forældre 13-årig dreng til BørneTelefonen
Brug for gode råd?

ForældreTelefonen

Har dit barn oplevet en cyberforbrydelse eller er du i tvivl om, hvordan du skal håndtere dialogen med dit barn om et sikkert digitalt liv? Så kontakt ForældreTelefonen og få gratis, børnefaglig rådgivning.

Find info her

Tilmeld dig Børns Vilkårs nyhedsbrev

  • Børns Vilkår passer godt på dine personoplysninger, og vi behandler dine personoplysninger i overensstemmelse med den gældende databeskyttelsesforordning og databeskyttelseslov. Du kan læse mere om vores databehandling og dine rettigheder i vores privatlivspolitik
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Universet "Forældre i en digital verden" er udviklet i samarbejde med TDC