Fraskilt mor: “Tilsidesæt dine egne behov i skilsmissen”
Hav altid barnets behov for øje, når du bliver skilt. Et godt samarbejde med din ekspartner centralt, og du skal være villig til at ændre samværsordninger, hvis det er bedst for dit barn. Sådan lyder rådene fra Karin Albeck-Madsen, der har været igennem to skilsmisser.
Det var ikke let, men det var det rigtige for barnet. Derfor gik Karin Albeck-Madsen med til, at hendes ene søn flyttede over til faren.
”Vi valgte en anden samværsordning, fordi vores søn havde brug for det. Han kunne ikke passe skolen, fordi han flyttede frem og tilbage. Det endte med, at han flyttede over til sin far. Det var meget svært for mig, men det var det, han ville. Og man er nødt til at reagere, hvis der er noget, som ikke fungerer – og finde ud af, hvad der skal ændres,” siger Karin Albeck-Madsen.
Hun er blevet skilt to gange, og for hende er det centralt, at man lytter til børnene i skilsmissen.
Min tidligere partner og jeg har valgt at mødes en gang imellem og vende tingene. Hvordan trives vores søn, og hvordan kan vi støtte ham bedst muligt?
Karin Albeck-Madsen
Derfor har hun også prioriteret at få så klare aftaler og retningslinjer som muligt – eksempelvis omkring økonomi, samvær, højtider og ferier. For en skilsmisse er ikke let, og hun har kunnet mærke på sine børn, at de er blevet påvirket af det.
”Min søn havde ønsket om, at vi bare skulle være sammen som en lykkelig familie – men det skulle vi ikke. Han er bange for at miste os. Bange for ikke at have mor og far sammen,” fortæller hun.
Beslutningen om ikke at være en samlet familie længere blev truffet af os som forældre, og derfor stiller det store krav til os om at håndtere dialogen på en god måde, forklarer hun.
”Du skal være loyal over for din eksmand. Hvis du taler grimt om ham, sætter det sig i børnene. Det er en jo en person som barnet holder af, og derfor er det svært at høre på, hvis der bliver talt dårligt om vedkommende. Hvis du taler dårligt om den anden, tvinger du jo også indirekte barnet til at vælge side mellem jer.”
Derfor har familien også prioriteret en god dialog mellem de nye familier.
”Vi spiser for eksempel altid fødselsdagsmiddag ude i byen – efter vores søns ønske. Det er med mor, far, nye partnere og søskende. Det er noget, vi altid har gjort, og det glæder vores fælles barn at se os sammen.”
Hun forklarer, at skilsmissen er en prøvelse for børnene, og at det derfor er nødvendigt at gøre det så let som muligt for dem:
”Det er vigtigt også at fortælle det til børnenes omgivelser: Skole, institution, venner og familie. Fortæl omgivelserne om skilsmissen og de ændrede vilkår for barnet, så barnet kan blive mødt med rummelighed – og ikke skal forklare sig hele tiden.”