Sådan får du hjælp

Mange gange hjælper det at tale med nogen om det, man er ked af. Selvom dine forældre måske er kede af det eller vrede, kan det være godt for dig at få fortalt dine forældre, hvordan du har det – særligt, hvis der er noget, du ikke har det godt med.

Kontakt BørneTelefonen

På BørneTelefonen kan du helt anonymt tale eller skrive med en voksen rådgiver om lige, hvad du har lyst til. De voksne på BørneTelefonen sidder der for at hjælpe dig.

Gå til BørneTelefonen

Det kan være godt at tale med nogen, som ikke er en del af dine forældres skilsmisse. En person, som du tænker, hverken holder med din mor eller far, men bare vil være der for at støtte dig. Kunne det mon være en lærer, en pædagog, en sundhedsplejerske, en vens forældre eller måske en helt anden?

Hvis du ikke har det godt med de aftaler, der er blevet lavet for dig – f.eks. i forhold til hvem du skal bo hos eller hvor meget du skal se den forælder, du ikke bor hos, har du mulighed for at kontakte Familieretshuset. Hvis du ønsker det, kan Familieretshuset tale med dine forældre om de ting, som du ikke har det godt med.

 

Kend dine rettigheder

Det betyder, at dine forældre eller myndighederne også skal lytte til dine meninger, inden de træffer beslutninger, som handler om dig.

Mange børn bliver inviteret til en børnesamtale enten i Familieretshuset eller i retten. En børnesamtale er en mulighed for, at du kan fortælle hvilke tanker du gør dig, når dine forældre skal skilles. Nogle børn vil gerne have en børnesamtale, andre har ikke lyst. Begge dele er helt i orden. Du har altså både ret til at blive hørt, men også ret til at lade være. Hvis du ikke har lyst til en børnesamtale, så er der ikke nogen, som må tvinge dig.

Du har det, der kaldes en initiativret. Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Hvis du gerne vil kontakte Familieretshuset kan du ringe til Børnenes Skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50.

Det kan også være, at du kan bede en voksen, som du kender, om at hjælpe dig med at skrive et brev til Familieretshuset – måske en lærer på din skole, en pædagog på din klub eller en anden voksen.

Måske har du brug for en børnebisidder?

Du har mulighed for at have en voksen med som støtte, hvis du skal til en børnesamtale i Familieretshuset. Sådan en person kaldes for en bisidder. En bisidder skal være neutral – det betyder, at bisidderen ikke må holde med nogen af forældrene, men kun skal støtte dig. Bisidderen skal være en slags tryghedsperson for dig, som du selv kan vælge.

Du kan også vælge at få en voksen med fra BørneTelefonen, som bisidder. Det er en voksen med et godt kendskab til lovgivningen og børns rettigheder, som sikrer, at du bliver hørt, og at dine rettigheder bliver respekteret. Du kan altid kontakte BørneTelefonen om bede om at få en børnebisidder.

Klik her og gå til BørneTeleFonens hjemmeside, hvor du kan læse mere om at få en børnebisidder

Når dine forældre ikke rigtig kan enes efter skilsmissen, så kan det være, at de skal til møder i Familieretshuset, der forsøger at hjælpe dem til at blive enige.

Hvis dine forældre ikke kan blive enige om, hvor du skal bo hvert sted, så kan Familieretshuset bestemme det.

Men før det sker, så vil Familieretshuset gerne høre, hvad du mener om det. Så bliver du indkaldt til en børnesamtale, hvor en person vil lytte til, hvad du har at sige.

Hvis du ikke synes, at det er så rart at gå alene til samtalen, så kan du få en voksen med til samtalen. Det kaldes en ”bisidder”.

En bisidder mødes med dig før samtalen og forklarer dig, hvordan samtalen foregår, bisidderen hjælper dig med at få sagt det, som du gerne vil sige på mødet og taler mødet igennem med dig efter samtalen.

Læs mere om bisidderne her!