Af Gitte Holtze

Find vejen!

Hvor skal jeg og vi gå hen?

Det kan indimellem være lidt af en udfordring at finde på en (god) tur at gå. Især hvis man ikke rigtigt kender området eller ikke er vant til at udtænke mulige ruter.

Man kan jo altid gå på de veje, der er i et område, men det er sjældent særligt spændende, ikke supergodt for kroppen at gå på asfalt, og begrænser jeres mulighed for at tale sammen undervejs, fordi man tit skal gå en og en efter hinanden.

Den gode nyhed er, at der i næsten alle dele af Danmark ER mulighed for at gå væk fra vejen, der ER stier og mindre veje at følge, og man KAN finde dem.

Men hvor og hvordan gør man så det?

Her er mine bud:

 1. udinaturen.dk
  Naturstyrelsens side med rigtig mange ruter, både korte og længere. Søg på “gå en tur” og find en rute på kortet.  

  For nogle ruters vedkommende er der linket til Naturstyrelsens folder over området og ruten – hvis ikke der er det, kan du finde den ved at klikke på Publikationer på forsiden af naturstyrelsen.dk. Her ligger de fleste trykte kort af naturområder i Danmark – og kan printes ud som pdf.
 2. Apps
  Appen Alltrails er min personlige favorit til at blive inspireret til ruter. I den kan du søge på et bestemt område (f.eks. Slagelse) og se, hvilke ture andre har gået og efterfølgende lagt op i appen. En anden god app med samme funktion er outdooractive. Begge findes også som hjemmesider, og for dem begge kan du downloade ruten til din telefon.
 3. Kløverstier
  Rundt om i Danmark er der kløverstier – et koncept, hvor fire ruter af forskellige længder (som regel fra 3-12 km) starter og slutter samme sted. Se mere på friluftsraadet.dk/kloeverstier.
 4. friluftsguiden.dk 
  Et digitalt kort over Danmark med forslag til ruter i hele landet. Klik på vandring og vælg det område, du vil se ruter for, så vælter det frem. De fleste ruter kan downloades til din telefon.  
 5. Hjemmesider 
  Der findes MANGE hjemmesider med inspiration til vandreture i Danmark. En del handler om længere ture som Camønoen, Øhavsstien eller Mols Bjerge Stien, men det er bestemt også muligt at finde kortere ture. Tjek f.eks. friefodspor.dk, som guider til mange ture på 10-15-20 km.  
 6. Bøger 
  Der er ikke hundredvis af bøger med ideer til ruter, men Vandreture i Danmark indeholder forslag til 135 ruter/ture i Danmark. Måske også en i jeres område? 
 7. Vandrerelaterede Facebook-grupper 
  Der findes en del grupper på Facebook, der handler om vandring. Blandt andet “For os der vandrer” og “Vandreture i DK”. I de grupper er folk rigtig søde til at komme med forslag til ture, hvis man spørger efter det. Derudover er der en søgefunktion, hvor man eksempelvis kan søge på tur Svanninge Bakker eller tur Roskilde.
 8. Dansk Vandrelaugs hjemmeside  
  Dansk Vandrelaug (DVL) laver (rigtig!) mange fælles ture for medlemmer, men man kan også finde meget inspiration på hjemmesiden til egne ture. Kig under “Vandring” og klik videre på “Vandrestier i Danmark” (i spalten til højre), hvorfra der linkes til meget forskelligt – især har jeg brugt det, der hedder Geografisk Overblik, hvor der er ideer til ruter i lokale områder – dvl.dk.
  Ps. Vær obs på, at nogle links på siden desværre er døde.