Du er her

<< Tilbage til oversigten

Kan far forlange en deleordning?

Min datter og eks. svigersøn blev skilt for snart 2 år siden. De har to børn sammen. De var enige om ikke, at skille børnene ad og da eksen udtalte at han ikke magtede at have dem begge, blev de boende i huset (hjemmet) hos min datter. Min datter overtog huset og sagde en ledende stilling op for at være der hos sine børn. Det har altid været min datter, der har været der for sine børn. Eksen har altid skullet træne meget og hans sport kom altid i første række, deltog så godt som aldrig i familiesammenkomster. Min datter måtte altid undskylde hans fravær.

I starten af skilsmissen kom og gik han i hjemmet, som det passede ham, og det regnede han med at skulle fortsætte. Det accepterede hun i starten, men nu har hun truffet en ny fyr og har prøvet på at få eksen til at forstå, at han ikke bare skal komme rendende. Det gør han så ikke mere, men telefonen bruges stadig til at gøre opmærksom på sig selv.

Så er mit spørgsmål: Nu forlanger eksen at han vil have dem 7-7 I starten havde han dem hver anden weekend (torsdag-søndag) og den anden weekend om søndagen, det lå aldrig helt fast, men der var aldrig problemer, hvis han ønskede at have dem en ekstra dag. Men så har min datter så mødt en ny fyr, som børnene godt kan lide. Kan eksen nu forlange at få børnene så meget? (det var ham der ville skilles)

Kære mormor til to børnebørn.

Det er godt at høre, at din datter og eks svigersøn har kunnet blive enige om, hvor børnene skulle bo og hvilken ordning, de skulle have de to første år efter skilsmissen.

I og med, din datter nu har mødt en fyr, som børnene godt kan lide, opstår der selvfølgelig en ny situation.

Når børnenes far ytrer ønske om at få en deleordning kan det måske være udtryk for, at det kan være svært for ham at se, at børnene nu får en god relation til en mand – som måske kunne tage hans plads? Kunne han være bange for at miste sine børn?

Det kunne være tid til, at din datter og din eks svigersøn tager en snak om, hvad der skal ske nu. Og at din datter fortæller ham, at han jo altid vil være børnenes far. Der er ingen, der kan overtage den plads, uanset hvor glade de er for hendes nye fyr. Hvis han oplever, at hun bakker ham op som far, forsvinder ønsket om en 7/7 ordning måske.

Men det kunne også være tid til at revurdere ordningen?  Vi anbefaler, at man som skilsmisseforældre tager ordningen op til revision og ser på, hvad børnene har brug for, når den samme ordning har kørt et år eller to. Børns behov ændrer sig. Og hvis din datter flytter sammen med sin nye fyr, kan det være en god anledning til at se på, om noget skal ændres. Og her er det selvfølgelig vigtigt at inddrage børnene og de behov, de nu har.

Du spørger også om far kan forlange at få dem så meget. Hvis sagen ikke er i statsforvaltningen, så er det de aftaler, som forældrene selv laver, der gælder. Har far et nyt ønske om at have børnene i en deleordning og mor ikke er enig i det, så kan han søge statsforvaltningen om det.

I Statsforvaltningen vil man se på den hidtidige kontakt far har haft til børnene, deres alder, forældrenes evne til at samarbejde, afstand mellem hjemmene, børnenes egne robusthed. Hvis børnene har en alder, hvor de selv kan give udtryk for deres holdninger og synspunkter, så kan det også være at Statsforvaltningen vil tale med dem. Så nej, børnenes far vil ikke bare kunne forlange en deleordningen. Det vil fra statsforvaltningens side altid bero på en individuel og konkret vurdering af børnenes situation – og hvad der vurderes at være bedst for børnene.

Som mormor skal du tænke over, hvordan du bedst muligt kan støtte op om, at børnene får en hverdag uden at skulle forholde sig til eventuelle uenigheder de voksne imellem. Som mor til en datter, der er blevet forladt, kan det være svært ikke at tage parti. Men uanset hvem, der ville skilles, så drejer det sig om at holde fokus på, hvordan børnene kan få den bedst mulige hverdag uden at komme i klemme mellem mor og far. Og vi ved fra de mange samtaler med børn på BørneTelefonen at netop bedsteforældre kan være det ”helle”, børn kan have stor glæde af.

De bedste hilsner

SkilsmisseBrevkassen

Kommentarer

Skriv en kommentar

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

 

Vi opfordrer til, at kommentarer til breve og svar skrives i en konstruktiv og hjælpsom tone.

Og vi forbeholder os retten til at slette kommentarer, hvis de eksempelvis er stødende eller private.