Du er her

<< Tilbage til oversigten

Skilsmisse med børn på 1½ og 2½ år

Kære skilsmissebrevkasse

Jeg skriver fordi jeg gerne vil gøre vores skilsmisse bedst mulig for vores to små børn.
Det kan være, at I har nogle gode råd -

Vi er netop gået fra hinanden. Jeg er flyttet og bor i kælderen under min far og hans kone. De vil gerne hjælpe med at lege med og passe børnene, så der er gode ressourcer her. Indtil videre har vi aftalt at jeg har børnene 9 dage, og deres far 5 dage. Vi tænker også at være sammen om at have børnene 1-2 gange i de 14 dage - vi tænker, at det giver mere tryghed for dem. Vi har det godt med hinanden, så det er slet ikke et problem.

Hvis det bliver for hårdt for mig med 9 dage hos mig og 5 hos deres far, har vi også talt om en 7/7-ordning - men jeg har hørt, at det er bedre for børnene at have en mere fast base, og at 9/5 derfor er bedre. Er dette rigtigt? Jeg tænker, at det også er vigtigt, at forældrene har overskud i hverdagen.

Indtil videre har ordningen ikke været fast, og vi har heller ikke aftalt, hvornår vi fast skal være sammen om børnene. Tror I det er den bedste idé at lægge helt fast, hvornår vi er sammen om børnene osv. for at skabe mest tryghed?

Da børnene er så små, kan de jo ikke fortælle rigtigt, hvordan de har det. Vores største pige på 2½ har været lidt mere tryghedssøgende og haft lettere til gråd på det seneste, hvilket måske kan skyldes alt det, der sker.
Kan man egentlig tale med så små børn om det - selvom de jo ikke forstår så meget?

Alle gode råd er velkomne, da jeg så gerne vil gøre det så godt for børnene som muligt.

Jeg er selv skilsmissebarn fra jeg var 11 år gammel, og jeg husker det som hårdt at bo to steder.

Tak på forhånd.

Med venlig hilsen -

Kære mor til to små børn.

Mange tak for dit brev. Jeg vil starte med at sige, at det er meget glædeligt at læse om, hvordan du er optaget af at gøre det bedste for dine børn, selvom du lige nu også selv skal håndtere de mange turbulente ting, der ofte følger med en skilsmisse.

Jeg kan høre, at du og din eksmand allerede er rigtig godt i gang med at gøre det allerbedste for jeres børn. I viser børnene, at I har det godt med hinanden, og at I samarbejder. Det er den største gave, I kan give jeres børn lige nu.

Vi ved fra undersøgelser, at det sværeste for børn i skilsmisser ikke er, at forældre skal skilles. Det sværeste er, når forældre trods de allerbedste intentioner om det modsatte, ofte kommer til at kæmpe imod hinanden og dermed glemme, hvad der er bedst for børnene.

Børn i skilsmisser – også de allermindste – fornemmer mere, end vi ofte tror, så selvom små børn ikke har et sprog for, hvad der foregår, så fornemmer de tydeligt, om der er overensstemmelse mellem det, deres forældre mener og det, de siger.

Små børn kan med tiden klare, at deres forældre bliver skilt, og de kan klare, at deres tilværelse brydes op, hvis de mærker, at de stadigvæk har nogle forældre der giver dem ro, tryghed og forudsigelighed. Det, er det vigtigste, I kan give jeres børn lige nu. Hvis små børn oplever et kaotisk og indre følelsesmæssigt pres, som de endnu ikke har et sprog for, så afhjælpes det ved en høj grad af ydre ro og forudsigelighed.

Jeg kan godt forstå, du spørger os om hvilken samværsordning, der er bedst, for det er faktisk et ret svært spørgsmål. Vi plejer at anbefale, at små børn bor mest hos den ene forælder, fordi tabet i forbindelse med skilsmisse bearbejdes gennem ydre ro og forudsigelighed. Vi ved dog, at mange børn – selv helt små børn - faktisk kan klare forskellige ordninger, men kun hvis forældrene er gode til at læse deres børns signaler og forstå, hvis de viser, at de mistrives med den nuværende ordning. Det lyder som om, jeres datter lige nu viser jer, at hun har brug for en tryg stabil base, og at du har forstået hende, så måske I kan give hende lidt ro her i starten ved, at hun er mest hos dig, og at hun ser sin far på kortere besøg.

De fleste børn kan sagtens tåle, at samværsordninger ændres hen ad vejen, men det vil nok være fornuftigt at sørge for en stabil indkøringsperiode her i starten.

Det er rigtig dejligt at læse at din far og hans kone også kan være der som en tryg og stabil kontakt til børnene i en svær tid.

Det lyder som om, der er de allerbedste forudsætninger til stede, og jeg vil sende dig og familien de allerbedste ønsker om et godt nyt forældreskab- dog under nye former.

​Mange hilsner fra 

​SkilsmisseBrevkassen

Kommentarer

Skriv en kommentar

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

 

Vi opfordrer til, at kommentarer til breve og svar skrives i en konstruktiv og hjælpsom tone.

Og vi forbeholder os retten til at slette kommentarer, hvis de eksempelvis er stødende eller private.