Du er her

<< Gå til alle fortællinger

”Så påtag jer dog det ansvar!”

”For mig handler det ikke om penge, men om retfærdighed,” siger Nanna Hansen, der sammen med bl.a. Børns Vilkår har kæmpet i mere end to år for at få oprejsning for massive kommunale svigt.

Først blev Nanna Hansens mor myrdet af hendes far. Derpå blev hun sammen med sine tre søstre anbragt i en plejefamilie, hvor overgreb fulgte overgreb. Svigt fulgte svigt. Underretning fulgte underretning, og alligevel greb myndighederne ikke ind. De fire søstre blev efter mere end fem år endeligt fjernet fra plejefamilien. De er nu voksne og har, med hjælp fra Børns Vilkår, anlagt erstatningssag mod den kommune, som greb alt for sent ind. Den historie fik hele Danmark fortalt, da TV 2 en tirsdag i slutningen af januar viste dokumentaren ”Anbragt i Helvede”.

Det er væltet ind med betænksomme, søde, opmuntrende henvendelser, lige siden dokumentaren blev vist.

Men det er ikke kun de menige danskere, som har haft stærke reaktioner på at se dokumentaren. Også politikerne på Christiansborg har reageret på de fire søstres historie. Måske vil love ændre sig:

”Jeg håber, at vi kan være med til at sikre, at der ikke er nogen, der skal have samme skæbne som mine søstre og jeg. Det vil være stort, hvis politikerne vil lave nogle af de her ting om: Både det med forældelsesfristerne og størrelserne på erstatningerne. Men jeg vil se handling. Jeg tror ikke på ord, jeg tror på handling.”

Erstatning betyder retfærdighed

Selv om historien om Nanna og søstrenes barndom nu er fortalt, er der særligt én ting, som ikke har fået sin afslutning: Erstatningssagen.

Fordi Slagelse Kommune undlod at gribe ind, selv om de fik underretning efter underretning om de fire pigers situation hos plejefamilien, har søstrene nu valgt at rejse en såkaldt erstatningssag mod kommunen. Det er nu to år siden - sagen har trukket ud, bl.a. fordi Slagelse Kommune har forsøgt at få sagen afvist på grund af en forældelsesfrist. Det er ikke lykkes og sagen kommer for retten den 12. og 14. december i år.

”Vi har kæmpet i lang tid bare for at få dem til at tage sagen op på grund af alt det med forældelsesfristen. Jeg tænker: Så påtag jer dog det ansvar. De udstiller kun sig selv ved at gøre det til et spørgsmål om forældelse.”

Ved pigernes side i sagen står Børns Vilkår. Børns Vilkår har hjulpet de fire søstre med at finde den rigtige advokat og hjulpet i forberedelsen til sagen. Nanna har modtaget hjælp fra en dygtig psykolog, der med tiden er blevet en slags mentor for hende –sådan en havde hun aldrig været hos på trods af alt det, der var sket. Børns Vilkår har lyttet til pigerne og troet på deres historie.

”Det betyder rigtig meget for mig, at Børns Vilkår valgte at gå ind i vores sag. Vi har fået hjælp til at få styr på en masse ting. Nu har vi endelig nogle, vi kan læne os op ad. Det har givet tryghed for mine søstre og jeg at vide, at vi har Børns Vilkår,” fortæller hun.  
”For mig har det her ikke noget med penge at gøre. Det handler udelukkende om retfærdighed. Når jeg sidder og tænker på alle de penge, den plejefamilie har fået for at have os boende, så virker det helt grotesk at vi har valgt at søge om en erstatning på 300.000 kr. for hver af os. Det synes jeg er en joke. Det handler slet ikke om pengene. Det handler om, at der skal en domstol til, så vi kan få placeret den del af ansvaret, og så vi får vores retfærdighed. Det betyder meget for mig, at der er en dommer, som siger, at kommunen lavede fejl.

At de var ”medskyldige”, fordi de ikke gjorde noget

forklarer Nanna.

Det betyder også en hel del for hende, at en dom vil få konsekvenser, som vil række ud over deres egen, principielle sag:

”Når vi vinder, for vi skal nok vinde, så håber jeg, kommunerne derude forstår, hvad konsekvensen er, når man ikke lever op til sit ansvar. Jeg håber, de vil tænke sig om en ekstra gang, før de undlader at handle, så andre børn fremover ikke skal opleve den her type svigt.”

Har du ret til erstatning fra kommunen?

Vi hjælper børn og unge med at få økonomisk erstatning, hvis kommunen har undladt at gribe ind efter overgreb eller omsorgssvigt. Læs mere om erstatning her og vi står klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for vores hjælp.

NYHED - 18.10.2016:

Omsorgssvigtede børn kan miste vigtig støtteordning

Det er vigtigt for unge at få professionel støtte i forbindelse med erstatningssager for offentligt svigt, viser en evaluering fra Børns Vilkår. Dog er der fare for, at de unge mister støtteordningen - læs nyheden her!

 

Børn og unge skal hjælpes - støt her