Gå for BørneTelefonen på Caminoen
Caminoen er en af verdens mest kendte vandreruter, men den er meget mere end det. Det er en helt særlig oplevelse, hvor vi kommer til at gå i fodsporene på de tusinder af pilgrimme, der siden middelalderen har foretaget den samme rejse.
Camino de Santiago, eller Jakobsvejen, har sit navn efter apostlen Jakob, som i over 1.000 år har ligget begravet i katedralen i byen Santiago de Compostela. I tidligere tider var det derfor primært af religiøse årsager, at pilgrimme begav sig ud på den dengang ofte farefulde færd.
Katedralen er stadig et helligt mål for mange pilgrimsrejsende, men i dag går mange også på Caminoen af spirituelle eller personlige årsager. For historien og kulturen. For udfordringen. Eller som os, for at samle ind til BørneTelefonen.
Vi går finaleturen på Caminoen for børnenes skyld, men derudover kan alle have deres egne grunde til at pilgrimsvandre. Uanset hvad vil vi med garanti komme til at opleve den særlige Camino-ånd.
Buen Camino.
Mange forskellige Caminoer
Caminoen er et stort netværk af vandreruter, og der findes i omegnen af 20 forskellige ruter i Spanien. Nogle af dem er forbundne, andre er ikke. Fælles for dem alle er, at de har deres endemål i Santiago de Compostela.
Under vores finaletur ved Gå for BørneTelefonen går vi på tre forskellige Caminoer. Det gør vi, fordi kapaciteten for overnatning langs ruterne ikke er stor nok til, at alle hold og deltagere kan følge den samme rute.
Nogle hold vil gå ad den franske Camino, nogle ad den portugisiske og nogle ad den engelske.
Ruterne er alle mellem 100 og 120 km, og fordeler sig over fem dage. Alle hold slutter i Santiago de Compostela nogenlunde samtidig, hvor vi sammen fejrer, at Gå for BørneTelefonen er kommet i mål.
Den formentlig mest kendte og absolut mest populære Camino-rute starter i den sydfranske landsby Saint Jean Pied de Port og krydser Pyrenæerne, inden den snor sig tværs over det nordlige Spanien mod Santiago de Compostela. Den er cirka 780 km lang.
Vi starter vandringen i Sarria cirka 114 kilometer fra Santiago de Compostela.
Herfra går vi ind i regionen Galicien og passerer gennem et væld af både små charmerende landsbyer og lidt større byer som blandt andet markedsbyen Portomarin.
Terrænet er en blanding af markveje, grus- og skovstier, landeveje og smalle snoede stier gennem landskabet. Undervejs er der både op- og nedstigninger, blandt andet når vi skal op over Ligonde-bjergkæden til det højeste punkt på ruten, som ligger 722 meter over havet.
Vi overnatter i Sarria, Portomarin, Palas de Rei, Arzua og Amenal, inden vi når frem til Santiago de Compostela.
Den mindst befærdede af pilgrimsruterne starter i en af havnebyerne A Coruna og Ferrol i det nordvestlige hjørne af Spanien. De to byer var i tidligere tider hovedindgangen til Galicien for især skotter og englændere, der skulle til Santiago, så det er i deres fodspor, man følger.
Den engelske Camino er fra Ferrol, hvor vi starter, knapt 120 kilometer lang.
Undervejs passerer vi gennem mange småbitte landsbyer, men på grund af rutens afsondrethed kun få egentlige men til gengæld historiske byer. Ruten er derudover en smuk naturoplevelse med skov, langs kyst, ad markveje og på kuperede strækninger i de galiciske bakker.
Vi overnatter i Ferrol, Pontedeume, Bentanzos (to nætter) og Santiago de Compostela (to nætter). Vi overnatter flere nætter samme sted, fordi den engelske Camino har begrænsede overnatningspladser – men bliver kørt retur til ruten, så vi selvfølgelig tilbagelægger hele ruten til fods.
En rute flere og flere vælger for blandt andet naturoplevelsen er den portugisiske Camino, som starter i Lissabon og snor sig nordpå gennem Porto mod Santiago, knapt 620 kilometer i alt. På det sidste stykke deler den sig i tre forskellige ruter med hvert sit særpræg – Centralruten, Costa-ruten og Variante Espiritual.
Vi starter i Vigo cirka 100 kilometer fra Santiago de Compostela og rammer Centralruten i den lille by Redondela.
Undervejs passerer vi gennem mange små landsbyer og større byer som for eksempel kurbyen Caldes de Rei og Padron, som er kendt for sine peberfrugter. Terrænet er en blanding af landevej, grusstier, skov, brosten og med enkelte voldsomme stigninger, dog stiger vi aldrig mere end omkring 200 højdemeter.
Vi overnatter i Vigo, Arcade, Pontevendra, Caldes de Reis og Padron, inden vi rammer Santiago de Compostela på femtedagen.
Dette er kun for at give lidt luft i bunden af accordionen