Børn har brug for hjælp til gode mobilvaner
Andelen af 10-12-årige, der har en smartphone, er markant stigende, viser en undersøgelse foretaget for Børns Vilkår. Derfor er det ifølge ekspert fra Børns Vilkår mere nødvendigt end nogensinde, at børn tidligt lærer om takt og tone på sms og nettet.
Tre ud af fire af de 10-12-årige børn har en smartphone, og andelen har været kraftigt stigende – i 2011 var det blot halvdelen. Det viser en repræsentativ undersøgelse blandt børn og unge, som Gallup har foretaget for Børns Vilkår.
”Mobilteknologien er kommet for at blive. Det betyder, fællesskabet på Facebook og online spil er blevet mindst lige så vigtigt som fællesskabet i idrætshallen,” fastslår børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, Camilla Carlsson, der tilføjer:
”Netop derfor er det vigtigt, at børn får gode mobilvaner fra starten af.”
Undersøgelsen viser også, at 80 % af børn og unge mellem 10 og 17 år har en profil på Facebook – samtidig er profiler på andre medier som Skype, Snapchat og Instagram i hastig fremvækst.
”Det er vigtigt, at børn bliver klar over, at der bag profilerne og beskederne på telefonerne sidder rigtige børn og unge med rigtige følelser. Tonen får rigtig stor betydning – en besked kan få et helt andet udtryk ved at man sætter en smiley ind, eksempelvis,” siger Camilla Carlsson.
Hos SkoleTjenesten fra Børns Vilkår er erfaringen, at forældre ofte er usikre på, hvordan de kan hjælpe deres børn sikkert på vej. Derfor har Børns Vilkår i samarbejde med TDC udviklet fem gode råd til forældre, så de kan være bedre rustet til at forberede børnene på de digitale problemstillinger.
Fra TDC forklarer koncerndirektør for HR & Stakeholder Relations, Miriam Hvidt, om baggrunden for virksomhedens engagement:
”Det betyder meget for os, at både børn og voksne kan bruge den digitale verdens mange muligheder på en tryg og sikker måde. Ligesom når børn skal lære at begå sig sikkert i trafikken, er der nogle vaner og færdselsregler, der er gode at have på plads, når man færdes online.”
Sådan hjælper du barnet på sikker digital kurs
- Vis interesse og involvér dig i dit barns digitale liv på sms og internettet. Stil spørgsmål til, hvor barnet færdes på nettet. Tal fx om hvor hurtigt man skal svare på en sms, hvem man skriver sammen med, og hvad der er OK at chatte om.
- Tal åbent om mobilens og internettets positive og negative sider. Internettet giver adgang til en verden af viden og masser af sjov og leg. Men man kan også støde på billeder, film eller beskeder, der er svære at forholde sig til. Lav en aftale om, at barnet altid kan komme til dig, hvis han/hun oplever noget ubehageligt.
- Det er let at misforstå hinanden, når man ikke kan se hinanden i de beskeder, man sender. Tal derfor med barnet om, at man kun skal skrive ting, man også ville sige ansigt til ansigt. Og at det kan være en god idé at bruge smileys for at vise, at en besked er venlig ment.
- Fortæl dit barn, at det er ham/hende, der bestemmer, hvor meget og hvordan barnet vil fortælle om sig selv på nettet. Barnet skal tænke sig om, før han/hun angiver sit fulde navn og lægger billeder ud. Gør barnet opmærksom på, at digitale spor i form af fx billeder eller tekst kan blive liggende på nettet i mange år efterfølgende – også selv om man ikke bryder sig om det.
- Lav aftaler om, at barnet aldrig må sende billeder af sig selv til folk, han/hun ikke kender. Og at man altid skal spørge, før man lægger billeder på nettet af andre. Gør det også klart, at barnet ikke må mødes med personer, han/hun har mødt på nettet uden at fortælle dig om det først.
Kilde: Børns Vilkår i samarbejde med TDC.
TDC leverer internet- og telefoniforbindelser til BørneTelefonen hos Børns Vilkår.