Flere kontakter BørneTelefonen om seksualitet og køn
Alene sidste år blev BørneTelefonen kontaktet knap 1200 gange af børn med spørgsmål om seksualitet og køn. På den baggrund kan unge nu vælge imellem flere kønskategorier end blot ’dreng’ eller ’pige’, når de henvender sig.
Spørgsmål om køn, seksualitet og identitet er noget, mange børn og unge tumler med. Børne-Telefonen hos Børns Vilkår oplever et stigende antal henvendelser fra børn og unge om disse emner. I 2014 handlede 703 samtaler om seksuel orientering og seksuel identitet, mens der i 2016 var 1193 samtaler om emnet.
”Nogle af børnene har svært ved at identificere sig med at være ’dreng’ eller ’pige’ og føler sig forkerte. Andre er helt afklarede med, at de f.eks. er transkønnede og ønsker råd og vejledning i forhold til, hvordan de kan snakke med familien og vennerne omkring det. Især på forummet ’Børn Hjælper Børn’, hvor børnene vejleder hinanden, er der mange henvendelser omkring kønsidentitet,” siger børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, Charlotte Smerup, der tilføjer:
Det er en stor ting i livet at finde ud af, at ens biologiske køn måske ikke er det samme som ens psykologiske. Det kan være rigtig svært, og mange oplever at føle sig meget alene og sår-bare.
Andre kategorier end ’dreng’ og ’pige’
På baggrund af tallene samt feedback fra børn og unge, har Børns Vilkår gjort det muligt for børn og unge at vælge mellem flere kategorier end ’pige’ og ’dreng’, når de registrerer sig selv ved henvendelse til chatten, brevkassen på web og ’Børn Hjælper Børn’ på BørneTelefonen. Nu er der et åbent felt, hvor børnene og de unge selv kan skrive deres kønsidentitet.
”BørneTelefonen er til for alle børn i Danmark – uanset om man er dreng, pige, transkønnet eller i tvivl om, hvordan man identificerer sig. Derfor er det naturligt for os at indføre nye ka-tegorier for køn, så alle børn og unge føler sig velkomne på BørneTelefonen,” siger Charlotte Smerup.
Samtaler om kønsidentitet på BørneTelefonen
”I den seneste tid har jeg tænkt på noget, der fylder ret meget. Jeg tror måske, at jeg både er en pige og en dreng. Jeg er blevet født som pige, og i barndommen har jeg følt mig som en pige, men det sidste år er jeg begyndt nogle gange at føle, at jeg er en dreng eller ikke har noget køn. Og nogle gange føler jeg mig også som pige.” (Pige 12 år)
”Jeg føler, jeg er transkønnet. Jeg har altid leget med dukker og alle mulige pigeting. Nu er jeg begyndt at farve hår ligesom piger. Ved ikke, hvad jeg skal gøre med mig selv, for jeg er også forelsket i en dreng fra min parallelklasse” (Dreng 13 år)
” Mit problem er, at jeg føler mig som en homoseksuel dreng. Jeg synes selv, at jeg er feminin, men det eneste for-hold, jeg har haft interesse i, er forholdet mellem to mænd. Jeg går i kjole og holder af typiske pigeting, men allige-vel har jeg denne følelse. Er der noget galt med mig?” (Pige 14 år)
”Jeg skal på efterskole næste år og overvejer om jeg skal springe ud som FTM (Female To Male). Den eneste, der ved noget om min transkønnethed, er min mor. Hun er meget accepterende, men synes ikke, det er nødvendigt at springe ud. Mange siger bare, at ens år på efterskole bliver et af de bedste år af ens liv, og det ved jeg, at det ikke kan blive, hvis jeg skjuler, hvad jeg føler mig som. Så skal jeg høre efter, hvad min mor siger eller bare gøre, hvad jeg mener er bedst?” (Dreng 15 år).