På toppen af coronapuklen sidder vores småbørn og kommunikerer med gråd – og de har brug for at blive hørt
af Malene Angelo, psykolog i Børns Vilkår
Småbørnslivet er smækfyldt med udfordringer, der får forældres nærvær ud af kurs, og coronakrisen har ikke nødvendigvis gjort det nemmere. Når vi kommer til at overse eller misforstå vores børn, bliver de utrygge, men vi genvinder trygheden, når vi igen ser og lytter kærligt til deres behov.
Madpakkerne skal smøres, arbejdet ringer, dit barn vil ikke i flyverdragten, og I er ved at komme for sent ud ad døren. Dagen ramler sammen alt for tidligt, og irritationen går ud over dit barn, som egentlig bare ville lege fangeleg.
Ingen småbørnsforældre kan undgå den slags hverdage. Vi bliver pressede, misforstår børnenes signaler og kommer måske også til at skælde ud. Selvom det ikke er intentionen, kan vores frustrationer komme til at veje som tunge sten på skuldrene af vores børn, som bliver kede af det – de mærker, når vi ikke forstår dem.
Det er heldigvis ikke farligt, men det kan gøre børnene urolige og utrygge – også i længere tid, hvis vi forældre ikke får taget ansvar og gjort barnet trygt igen. Det gør vi ved at række ud, vise omsorg og se situationen med barnets øjne.
Det er en kerneopgave for os forældre, fordi trygheden er helt afgørende for børns mentale sundhed. Hjernen udvikler sig hurtigt de første leveår, og det er her, vi som forældre grundlægger børns forudsætning for at trives og udvikle evnen til blandt andet at kontrollere impulser og have empati. Alligevel oplever Børns Vilkår at forældre kan være usikre på, hvordan de bedst hjælper deres barn i svære situationer.
Behovet for gode råd kan især være stort efter et år med corona. Oven i velkendte udfordringer som stress og søvnmangel skal mange også hjemmearbejde, hjemmepasse og undvære isolerede bedsteforældres sædvanlige hjælp. På toppen af puklen sidder vores småbørn, der bruger gråd til at kommunikere, hvad de oplever, føler og har behov for. Og de er helt afhængige af at have omsorgspersoner omkring sig, som forstår, hvad gråden betyder.
Det store pres rammer ikke kun de voksne, men også vores små børn, som ikke kan råbe stressede forældre op midt i en coronatid, og derfor gør Børns Vilkår det for dem. Vi har lavet et digitalt småbørnsunivers med videoer og gode råd til, hvordan vi som forældre kan sikre trygheden – selv i tilspidsede situationer. Vi har blandt andet gode råd til, hvordan vi undgår at skælde ud, hvordan vi håndterer vores børns store følelser, og hvordan vi er tydelige og kærlige. Børneopdragelse kan nemlig være en endeløs labyrint.
Tidligere var det almindeligt at slå sine børn – det ved vi nu, er unødvendigt og kan være direkte skadeligt. Men i stedet for afstraffelse, er mange forældre nu endt i modsatte grøft. Nogle af os kan blive så bekymrede for at gøre vores børn utilfredse eller kede af det, at vi lader børnene bestemme alt for meget. Og det er ikke det, de har brug for.
Vi ved derimod fra forskning, at børn er afhængige af voksne, som ser, hører og forstår dem. Det skaber nemlig et nært følelsesmæssigt bånd mellem barn og forældre – det man i fagsprog kalder tryg tilknytning. Med andre ord giver det børn følelsen af at være elskede og i sikkerhed. Og netop det, booster børns mod på at undersøge verden, fordi de hos forældrene bliver mødt af varme, når de har brug for beskyttelse, trøst og kærlig opmærksomhed.
Med det fokus, hjælper vi vores børn med at blive mentalt sunde, fordi de bliver glade, selvstændige og gode til at klare de udfordringer, der følger med ethvert børneliv. Det skal altså ikke gøres svært at skabe tryghed, men som forældre er det nødvendigt at vide, hvordan.
I Børns Vilkår arbejder vi derfor for at give småbørn bedre livsvilkår. Alle småbørn har ret til en tryg relation til en omsorgsgiver, og det er langt fra alle, der har det i dag.
Vi ved, at når forældre føler sig stressede eller følelsesmæssigt pressede, kan de have sværere ved at tolke barnets signaler rigtigt og møde barnet med kærlig opmærksomhed. Især gravide og nybagte forældre kan stå i ukendte situationer, hvor barnets positive følelser udebliver, barnets gråd virker endeløs, og forældreopgaven fører til angst og bekymring. Mange børn oplever også stadig at blive skældt ud af deres forældre, fra de er ganske små. Og vi ved fra fokusgrupper med forældre, at det ofte skyldes manglende idéer til, hvad man kan gøre i stedet.
Selvom intentionen ikke er ondsindet, kan vedvarende og voldsom skældud have alvorlige konsekvenser for børnene, som får en oplevelse af, at de ikke kan dele deres følelser. Det skaber utryghed, og manglende erfaring med at møde forståelse og trøst hos voksne. For nogle børn vil det give mén i ungdomslivet, hvor de kan udvikle mistrivsel såsom angst, depression og adfærdsvanskeligheder.
Rådene i Børns Vilkårs digitale småbørnsunivers, kan forhåbentlig være en håndsrækning, der åbner for alternativer, og generelt letter på usikkerheden, som nemt opstår i en hektisk hverdag. Platformen kan dog ikke stå alene, men vi ved, at landets kommuner har rådgivningstilbud, og ForældreTelefonen i Børns Vilkår er også til rådighed.
Kun med tryghed og omsorg, får vi glade og tillidsfulde børn, og den opgave kan vi alle sammen få brug for gode råd til at løse. Som uddannet psykolog skulle man tro, at jeg havde helt styr på småbørnslivet, dengang jeg var førstegangsmor, men jeg vil godt indrømme, at jeg indimellem også var usikker på, hvordan jeg håndterede mit barns følelser.
Så ræk endelig ud efter hjælp – spørg din sundhedsplejerske, brug småbørnsuniverset i Børns Vilkår eller tal måske med pædagogen i vuggestuen. Forældreskabet kan – ikke mindst under corona – være en udfordring, og det meste er der heldigvis gode råd for.