Vi går sammen – sådan træner vi op til Caminoen  

Et af de tre vigtige elementer i Gå for BørneTelefonen er at gå. Nærmere bestemt at kunne gå en strækning af den legendariske Camino i Spanien.  

Vi skal gå cirka 25 kilometer om dagen fem dage i træk, så det skal vi sammen træne op til, så både muskler, led, sener og tanker er i form til den store kulmination på Gå for BørneTelefonen 2022.  

Alle kan gå, og alle kan næsten uanset nuværende form og vandreerfaring træne sig op til at være med. Også dig, der måske ikke er vant til at gå eller er helt uerfaren med at vandre. Du skal bare have lysten, så hjælper vi dig med træningen. 

Hvad får du som deltager i Gå for Børnetelefonen med Gitte Holtze som vandretræner? 

Alfa Omega i Gå for BørneTelefonen er, at vi går sammen, og at vi i fællesskab støtter op om den meningsfulde sag. Derfor foregår så meget af træningen som muligt sammen med dit lokale hold.

For nogle hold er det muligt at mødes en gang om ugen, mens der for andre hold kan være større geografiske afstande mellem deltagerne, som gør, at de fælles vandreture begrænses til en eller to gange om måneden.

Vi lægger op til, at holdets træningstovholder arrangerer fællesture på et niveau, alle kan være med på, dvs. i starten af perioden relativt korte ture i et lavt tempo og senere ture på 25-30 kilometer, så I får øvet den distance, I skal gå dagligt på Caminoen.

Turene vil typisk ligge i weekenden, hvor de fleste har tid til at mødes.

I bestemmer på holdet selv hvor og hvordan jeres fælles træningsture skal foregå, men vi anbefaler, at I sørger for at inkludere “hygge” i turene, så I ikke kun får trænet sammen, men også opbygget et godt og stærkt fællesskab på holdet.

Udover fællestræningen med dit hold vil du skulle lave noget træning selv. Hvor meget afhænger af din nuværende form, så selv om du får et træningsprogram fra os, er det vigtigt, at du tager udgangspunkt i dig selv og lytter til din krop, så du ikke kommer til at få overbelastningsskader.

Din individuelle træning består dels af styrketræning, dels 2-3 ugentlige gåture, som du kan gå i nærheden af der, hvor du bor, og som du udfører enten alene eller eventuelt sammen med en træningsmakker.

Du kan forvente, at du i starten af forløbet skal gå kortere ture på en halv til en hel time. Senere øger du distancen og tidsforbruget, ligesom du kommer til at gå ture med vægt i rygsækken for at vænne dig til den belastning, du vil opleve på Camino-vandringen i september.

Styrketræningen, som du også får et træningsprogram til, vil være en kombination af trappetræning og øvelser, du kan udføre derhjemme uden brug af redskaber, for eksempel planke, armstrækninger og squats.

At gå langt kræver noget af kroppens muskler, sener og led, men lange vandringer kan være lige så mentalt krævende som fysisk hårde, så det er vigtigt at træne din mentale muskel også, så den ikke brænder sammen undervejs.

Det kan man gøre enten alene eller sammen med andre. Vi anbefaler, at du gør begge dele, og at du gør det hver gang du har mulighed for det. Heldigvis er der den fordel ved mental træning, at modsat fysisk træning, som ofte kræver tid sat af til det, kan du mentaltræne, mens du laver andre ting – vasker op, står i kø i Netto eller går med hunden for eksempel.

Der findes mange måder at mentaltræne på, eksempelvis at sætte delmål for dig selv, at lære at se din eventuelle frygt i øjnene, og at have et (godt) mantra klar, som du kan hive frem, hvis det hele bliver for hårdt og uoverskueligt.

Som deltager får du forslag til en række værktøjer, du kan bruge til din mentale træning.

For at hjælpe dig bedst muligt med din vandretræning har vi allieret os med en af Danmarks mest erfarne langdistancevandrere, Gitte Holtze.

Gitte har gået den franske Camino på knapt 800 km fra Sydfrankrig til Santiago de Compostela, ligesom hun har vandret adskillige ruter i Danmark, Nepal, Afrika, det sydlige Europa og Norden. Og så gik hun i 2018 4.200 kilometer gennem den amerikanske vildmark fra Mexico til Canada ad Pacific Crest Trail.

Gitte har dermed stor erfaring i at træne op til lange vandringer, og det er hende, der står bag de træningsprogrammer, du får. Det er også fra hende, du i hele perioden frem til Camino-turen løbende vil få forskellige vandretræningstips og mulighed for svar på dine eventuelle spørgsmål i vores brevkasse om træning.

Læs mere om Gitte Holtze og hvad du som deltager i Gå for BørneTelefonen får med hende som projektets vandretræner.
LÆS MERE

Dette er kun for at give lidt luft i bunden af accordionen