Børn, der udsættes for vold i familien, oplever det som et angreb på den basale tryghed. Den voksne, der skal beskytte barnet, er pludselig en person, barnet er bange for.
Børn, der udsættes for vold i familien, oplever det som et angreb på den basale tryghed. Den voksne, der skal beskytte barnet, er pludselig en person, barnet er bange for.
Hvis et barn har oplevet vold, sidder det i barnet i lang tid efter. Volden skader barnet, fordi barnet venter i angst på, at ”det” vil ske igen.
Børn der udsættes for vold tror ofte, det er deres egen skyld, men det er aldrig børnenes skyld, at de bliver slået. Det er altid den voksnes valg og ansvar.
Det er forbudt at slå børn i Danmark, og det har det været siden revselsesretten blev afskaffet i 1997. Alligevel kan man som forælder opleve at tålmodigheden løber op og det kan være svært at håndtere.
Barnet har ret til omsorg og tryghed. Det skal behandles med respekt for sin person og må ikke udsættes for legemlig afstraffelse eller anden krænkende behandling. Forældreansvarsloven § 2, stk. 2
Måske er det tiende gang, at du bliver vækket i løbet af natten og følelsen af at ´NU må det være nok´ rammer dig. Du starter med at råbe, så tager du fat i barnets arm, og du tager måske lidt for hårdt fat. Det er nu, at du er ved at overskride en grænse, og det er nu du skal stoppe. Heldigvis er der en række ting, du kan gøre, så det ikke kommer så vidt.
Tæl til 10 og træk vejret dybt, inden du når helt op i det røde felt.
Fjern dig fra barnet og sig, at du lige skal have noget luft og gå udenfor. Er det et lille barn, så sørg for at barnet ikke kan komme til skade, hvis du går ud. Barnet må ikke føle sig afvist og efterladt bag en lukket dør. Det er derfor vigtigt, du kommer hurtigt tilbage og trøster barnet. Et større barn skal have en kort besked og have at vide, du kommer tilbage lige om lidt.
Er der andre voksne i huset, så sørg for, at de tager over indtil du er dampet af. Det, at der kommer en anden ind i rummet, kan bryde stemningen og give jer alle det pusterum, der skal til.
Bed om hjælp fra dit netværk. Hvis du er lige ved at ty til vold eller har slået barnet, har du brug for hjælp, så det ikke sker igen. Tal med nogen, du er fortrolig med. Fortæl, at du frygter, du vil ‘komme til’ at slå. Det er ingen skam at søge hjælp, og det er aldrig for sent at ændre adfærd. Stop hellere i dag end i morgen.
Søg professionel hjælp, hvis du synes, det virker uoverskueligt at ændre adfærd på egen hånd.
Kontakt ForældreTelefonen på 35 55 55 57
Børnene fortæller om alt fra en lussing til grov mishandling. Men langt de fleste af dem, der henvender sig, har været udsat for vold i længere tid. Nogle af børnene er ikke klar over, at det er forbudt at slå børn.
Noget af det, forældre udsætter børn for, ville gå under betegnelsen: tortur, hvis voksne blev udsat for det samme.