Forventningens glæde

Forventningens glæde

er den værste

er den værste

Jeg glæder mig slet ikke til juleaften med mine forældre. De gør ting som gør ondt. De siger de ikke elsker mig. Men ingen ved det.

11-årig dreng til BørneTelefonen

Jeg glæder mig slet ikke til juleaften med mine forældre. De gør ting som gør ondt. De siger de ikke elsker mig. Men ingen ved det.

11-årig dreng til BørneTelefonen

1.315

1.315


Så mange samtaler med børn var der sidste år på BørneTelefonen og HØRT over julen. Nogle hviskede. Nogle ventede på en forælder på druk. Og nogle sad alene med den smertelige skuffelse over, at det spinkle håb om en glædelig jul blev slukket.

23. december klokken 19.36

”Min mor er hele tiden sur på mig og min søster, nu er det ved at være jul og hun siger at vi ikke fortjener gaver og vi er uduelige og hun bliver ved med at sige vi skal rydde mega meget op fordi hun skal holde en fest.”  

13-årig pige til BørneTelefonen

Angst, selvmordstanker og ensomhed


Det er blandt andet henvendelser om angst, selvmordstanker og ensomhed, der tikker ind hos rådgiverne på BørneTelefonen og HØRT i juletiden.

Sidste år, alene på juleaften, handlede 39% af rådgivningssamtalerne om psykisk mistrivsel.

Det er desværre ikke overraskende. For i familier, der i forvejen er pressede, kan julen få tingene til at eskalere. Man er hjemme, man er sammen, og så er det en højtid med forventninger, man skal indfri hos hinanden. Og det er alt sammen noget, der kan puste til konflikter, som børnene ender som ofre i.

23. december klokken 21.13

“Min forældre skændes tit her til jule tid. Og igår gik jeg grædende i seng , fordi at mine forældre skaber så dårlig stemning og når de er sure på hindanen siger de så mange dårlige ting om hinanden til mig.

Jeg har en halvbror som jeg så har lagt en plan med. Så jule aften tager jeg hurtigt hen til min halvbors far også slipper jeg for at sætte mig ind i skabet når mor og far skal skændes.”

sms fra 11-årig dreng til BørneTelefonen

24. december klokken 04.13

Dreng, 12 år:

Min far har ikke været hjemme i nat.

Rådgiver på BørneTelefonen:

Ved du hvor han er?

Dreng, 12 år:

Han drikker…
Jeg tør ikke være her når han kommer hjem.

Rådgiver på BørneTelefonen:

Er din mor hjemme?

Dreng, 12 år:

Hun er død. Nu drikker han mere end før. Jeg har ikke lyst til at holde juleaften med ham.

Børn ved godt, hvis julen er i risiko for at ende i vold, skænderier eller druk.

Men selvom frygten for juledagene kan være stor, lever der hos mange børn også et lille håb om, at julen alligevel ender godt. Derfor kan skuffelsen være stor, når julefreden bliver erstattet med råb, ydmygelser eller forældre, der ligger bevidstløse på sofaen.

Og den kan være endnu større og mere ensom, hvis man ved, at naboen eller klassekammeraterne har den idylliske jul, man selv kun endte med at drømme om. 

24. december klokken 23.08

Pige, 14 år:

Jeg har problemer med min far.

Rådgiver på BørneTelefonen:

Det er jeg ked af at høre. Hvilken slags problemer?

Pige, 14 år:

Jeg har en følelse af at han hader mig. Han skriger og ignorerer mig. Og nogle gange vil jeg bare løbe væk fra mit hjem. Og i dag var det værst. Jeg fik nogle gaver af min mor men ikke min far. Han grinte og sagde at jeg var dum, og at sådan en som mig ikke har brug for en gave.

Hvordan mon julen bliver i år? Det er der mange børn, der grubler over netop nu. Og nogen kender desværre allerede svaret.

Uanset, hvordan julen ender, kan alle børn regne med én ting: At BørneTelefonen holder åbent døgnet rundt – også juleaften og julenat.

For lige i disse dage er det særligt vigtigt, at børnene kan få fat i en omsorgsfuld og lyttende voksen, der kan hjælpe ved de tungeste svigt eller blot forstår det smertefulde i skuffelsen over, at det ikke bliver en glædelig jul.

25. december klokken 10.19

”Jeg har aldrig prøvet at skrive til jer før. Vi holdt ikke jul i år fordi mine forældre skændes. Ingen af mine venner ved noget om det her. Jeg er så glad for, at man kan skrive herind til jer. Jeg er blevet taget så godt imod og respekteret, uanset hvad det skulle være, der var problemet”

15-årig pige til BørneTelefonen

Lyset hos BørneTelefonen er altid tændt. Alle ugens dage hele døgnet
– også juleaften og julenat.

For nogle børn kan julen være den mest ensomme og utrygge tid på året.

På BørneTelefonen sidder vores rådgivere klar døgnet rundt – også juleaften – så vi kan lytte til de børn og unge, der har brug for hjælp.

Intet barn fortjener at græde sig selv i søvn juleaften. Alle børn fortjener at blive hørt, når de er udsat for overgreb eller vold.

Vælg beløb og frekvens herunder

Alle citater kommer fra henvendelser til BørneTelefonen i juledagene (23. – 31. december) 2021. Køn, alder, dato og tidspunkt på hvert enkelt citat er dog anonymiseret.

Tusind tak til Vita på 8 år, som har tegnet alle tegningerne her på siden.