
Navigation
Skole-hjem-samarbejde
Et positivt skole-hjem-samarbejde er vigtigt når man ønsker at forebygge skolefravær.
De tidlige tegn på mistrivsel er ofte tydeligere derhjemme end i skolen, og en god dialog mellem hjem og skole er derfor helt essentiel. Ved at fokusere på gensidig tillid og god kommunikation mellem skole og hjem, kan man sammen arbejde for at styrke børnenes trivsel og læring og forebygge skolefravær.
Her finder I et oplæg og en video, der kan bruges på forældremøder, hvor I ønsker at sætte spot på skolefravær, en skabelon til dagsorden ved skole-hjem-samtaler, hvis man er bekymret for en elev, og gode råd til kommunikation med forældre.

Forældremøder
Det er en god idé at tale jævnligt med forældre om fravær og vigtigheden af, at eleverne er en del af skolens fællesskab. I kan fx bruge det første forældremøde i henholdsvis indskoling, mellemtrin og udskoling til at sætte det på dagsordenen.
Videoen her kan bruges til at sætte spot på skolefravær på forældremøder. Videoens budskaber er:
- At komme i skole har stor betydning for børn og unges trivsel, udvikling og læring.
- Et godt samarbejde mellem skole og forældre kan være med til at forebygge skolefravær.
- Forældre kan være med til at styrke fællesskabet og de sociale relationer i klassen.
Denne præsentation kan bruges som oplæg til forældremøder. Præsentationen giver viden til forældre om tidlige tegn på skolefravær og forældrenes betydning for klassens trivsel.
Tilpas præsentationen, så den passer til jeres forældregruppe, og vær opmærksom på, at skolefravær kan være et følsomt emne. Skriv jeres skoles fraværsindsatser ind i præsentationen. Under hvert slide findes noter med ekstra information til den, der skal præsentere materialet.
Slides til forældremøde om fravær
Slides, der kan bruges når man vil holde et forældremøde, hvor der er skolefravær på dagsordenen.
Skole-hjem-samtaler om skolefravær
SDenne mødeskabelon kan bruges til skole-hjem-samtaler når en elev, har det svært, og har begyndende eller højt skolefravær. Formålet er at koordinere elevens, hjemmets og skolens perspektiver på trivsel og fravær og finde frem til fælles løsninger. Det er vigtigt, at samtalen bidrager til at øge forældrenes tillid til skolen og skolens kendskab til elevens og hjemmets perspektiv på elevens situation.
For at sikre klarhed og opfølgning afsluttes samtalen med at gøre aftaler tydelige og skrive dem ned, så de kan forstås af eleven og bliver nemmere at følge op på. Børns Vilkår anbefaler, at mødedeltagerne udpeger en tovholder for den videre proces.
Hent mødeskabelonen her
Skole-hjem-samtale ved bekymring
Mødeskabelon som kan understøtte en positiv skole-hjem-samtale, hvis der er en bekymring for en elev.
Kommunikation med forældre
Skolen og hjemmet oplever ofte elevens situation forskelligt. Fra forskning ved vi, at forældre ofte er de første til at opdage de tidligste tegn på mistrivsel, fordi forældrene kender børnene på en anden måde end skolen gør, og ser dem i en anden kontekst. Det kan også være, at skolen ser tegn på mistrivsel, som forældrene ikke ser derhjemme. Derfor er både skolens og hjemmets perspektiver vigtige, når et skolefraværsproblem skal løses.
Positivt skole-hjem-samarbejde
- Tag alle henvendelser fra forældrene alvorligt. Forældrene kan give vigtig viden om det enkelte barn, men også om dynamikker i fællesskabet.
- Det er helt almindeligt, at børn og unge mennesker handler forskelligt ude og hjemme. Brug det som anledning til at reflektere over rammernes betydning for, hvordan eleven reagerer, og lad jer inspirere af hinanden til at støtte eleven.
- Når I går ud fra, at der er en god grund til, at elever og forældre handler, som de gør, bliver det nemmere at tale sammen i en forstående tone og finde frem til fælles løsninger.
- Gør det nemt og acceptabelt for forældre at henvende sig til skolen – tid er en vigtig faktor ved skolefravær.
- Orienter dig i jeres skoles retningslinjer for skole-hjem-samarbejdet:
- Hvornår og hvordan kontaktes elevens forældre?
- Hvornår tilbydes en trivselssamtale?
- Hvordan følger I op på eventuelle indsatser?
Når I skriver til forældre
I en travl hverdag kan skriftlig kommunikation komme til at lyde lidt kontant eller give anledning til misforståelser. Her kommer nogle tips til den skriftlige kommunikation med forældre:
- Overvej at ringe til hjemmet fremfor at skrive – skriftsproget lyder ofte hårdere og kan nemmere misforstås.
- Husk at børn og unge ikke er problemet – de viser problemet.
- Gør beskrivelserne konkrete og ikke generelle.
- Vær tydelig omkring det forældrene skal handle på.
- Hold en god tone.
- Husk, at det kan være svært for forældrene, hvis deres barn ikke trives. Vær både varm og professionel i din kommunikation.
Få mere viden og inspiration
Hør forsker og ph.d. Noomi Christine Linde Matthiesen fortælle om vigtigheden af et positivt skole-hjem-samarbejde, og hvad man som skole bør være opmærksom på når man ønsker et samarbejde baseret på tillid og dialog.