Rapport om skolefravær. Download rapporten her!

Skolefravær

Skolens tomme stole

Tomme stole i klasseværelset kan ikke snakke. Alligevel kan de fortælle en hel del. Tomme stole vidner om, at der mangler et barn eller ung, og det kan der være mange forklaringer på.

Årsagerne bag børn og unges skolefravær er ofte sammensatte. Det kan fx handle om uro eller uforudsigelighed, en følelse af ikke at høre til i et fællesskab, skift og ændringer i barnets liv, svære relationer i skolen eller undervisning, som barnet synes er kedelig eller for svær. Det er sjældent muligt at pege på en enkelt årsag.

På disse temasider om skolefravær præsenterer vi viden om skolefravær set fra børn og unges perspektiv, og vi kommer med råd og vejledning til dig som forælder. Hvis dit barn har skolefravær eller viser tegn på mistrivsel og begyndende skolefravær, håber vi, at du kan bruge vores råd.

Mere om skolefravær

Videoer om skolefravær

Tegn på skolefravær

Et sammensat problem

Tal med dit barn

Jeg er en pige på 16 år, som har fået konstateret stress og angst. Jeg har derfor ikke været i stand til, at komme i skole de sidste to måneder. Dog begyndte jeg her efter juleferien, hvor jeg kun var der fra 8-10:30, bare de få timer, presser mig allerede langt over min grænse, det forstår min mor bare ikke, selvom jeg har prøvet at forklare hende det. Brev til brevkassen fra pige på 16 år
(…) jeg får det dårligt når jeg skal i skole, jeg har ikke lysten og jeg vil ikke være sammen med andre.. jeg vil rigtig gerne lave skole arbejdet, men det at være sammen med 29 andre elever, gør mig meget utryg. (…) og jeg tænker hele tiden “synes de jeg er dum”. “synes de jeg er grim” osv.. Brev til brevkassen fra pige på 14 år
Jeg har ALT for meget fravær, og jeg kan begynde og græde dagen inden, jeg skal afsted. Jeg er heller ikke afsted i dag. Jeg ved ikke, hvad der kan få mig til at tage afsted. Jeg havde også problemerne i 5. klasse. Vi har fået nye lærere for 5. gang inden for 3 år og på grund af, at jeg har en sygdom, kan jeg have det svært ved idræt. Samtale på BørneTelefonen med pige på 12 år

Vi rådgiver børn, unge og voksne

Hver dag, døgnet rundt, hele året sidder vores rådgivere klar til at lytte til og rådgive børn, unge, forældre og fagpersoner i Danmark.

BørneTelefonen

Børnenes linje til rådgivning, trøst eller bare en voksen, der lytter

HØRT

Online rådgivning til dig, som er ung, og har brug for nogen, der vil lytte

Forældre­Telefonen

Rådgivning om børn til forældre, bedsteforældre og pårørende

Bisidning

Få en gratis bisidder og skab tryghed ved børnesamtalen

Hvad passer bedst til dig?

Se mulighederne for at blive frivillig hos Børns Vilkår

Er du mest til at rådgive telefonisk? Eller skriftligt? Vil du være frivillig i Aarhus, i Valby eller hjemmefra? Vil du rådgive børn, unge eller måske forældre?

Find det rigtige frivilligtilbud, der passer til dig og dit øvrige hverdagsliv.

Læs mere