I har som skole en vigtig opgave med at forebygge og håndtere skolefravær. Et højt skolefravær er ofte et symptom på mistrivsel eller udfordringer i skolens fællesskab, og kan have alvorlige konsekvenser for børn og unges trivsel, læring og udvikling. Det er derfor en vigtig opgave, at man støtter børn og unge i at komme i skole, så de oplever, at de er en værdsat del af skolens fællesskab.
Denne hjemmeside er en samling af materialer til dig, som arbejder i skolens ledelse, eller er lærer eller pædagog. Materialerne understøtter skoleledelsen i at sætte retning for skolens arbejde med skolefravær. Lærere og pædagoger får konkrete værktøjer til det forebyggende arbejde i klasserne, inddragelse af elever, skole-hjem-samarbejde og håndtering af bekymring for elevers skolefravær.
Denne film sætter spot på hvad skolen kan gøre for at forebygge skolefravær.
Tip: Brug gerne filmen på et personalemøde eller til et forældremøde for at rammesætte arbejdet med skolefravær.
Her kan I finde ressourcer til at styrke jeres arbejde med skolefravær. Start med punkt 1: Find jeres fokusområder.
Start med at finde jeres fokusområder, så I som ledelse kan sætte en klar ramme og retning for skolens arbejde med fravær. Gennem en kort proces vurderer I, hvor skolen er nu, og vælger, hvad I vil fokusere på fremadrettet.
Få inspiration til, hvordan I kan arbejde systematisk med registrering og organisering gennem fraværsindsatser, der tager udgangspunkt i elevernes perspektiv.
Når I har fundet fokus for skolens arbejde, kan I anvende materialerne på denne side til at skabe fælles refleksion, ligesom I her kan få overblik over de konkrete værktøjer, der findes på siderne til lærere og pædagoger.
Her kan I finde viden og værktøjer til fire temaer, der alle er relevante for arbejdet med skolefravær. Det er ikke nødvendigt at arbejde med dem i en særlig rækkefølge, så start med det tema, I finder vigtigst at gå i gang med.
Få inspiration til at arbejde systematisk med at forebygge skolefravær ved at sætte fokus på trivsel, fællesskab og elevernes perspektiv.
Hent viden om skole-hjem-samarbejdets betydning for skolefravær. Få værktøjer til dialog med forældre om skolefravær og inddragelse af hjemmet.
Dette materiale er udviklet på baggrund af viden om skolefravær, som Børns Vilkår igennem en årrække har indsamlet blandt børn, unge, forældre og skolens fagfolk. Vidensgrundlaget bygger på interviews, henvendelser på BørneTelefonen, en række spørgeskemaundersøgelser, en registeranalyse og dansk og international forskning på området.
Vidensgrundlaget omfatter bl.a. rapporten ’Skolens tomme stole’ (2020) og casesamlingen ’Fortællinger om en hverdag uden skolegang’ (2020). VIVE har i 2020 gennemført ’Panelanalyse af bekymrende skolefravær’ for Børns Vilkår, baseret på registerdata, mens Analyse og Tal har gennemført en undersøgelse for Børns Vilkår blandt lærere i ’Håndtering af bekymrende skolefravær i folkeskolen’. Alle undersøgelser er støttet af Egmont Fonden.
I udviklingsprocessen har blandt andre forskerne Gro Emmertsen Lund, Frederikke Knage og Wilma Gitte Walther-Hansen samt en række fagfolk fra skoler og kommuner givet feedback og forslag til justeringer.
Materialet tager udgangspunkt i Børns Vilkårs børnesyn:
Materialet understøtter en tilgang til forebyggelse af skolefravær, der vægter arbejdet med fællesskaber, inddragelse af elever samt en systematisk helhedsorienteret tilgang.
Fællesskab
At være en del af et trygt fællesskab med plads til forskellighed er et vigtigt fundament for børn og unges trivsel og læring. At tilhøre klassens fællesskab kan være det, der gør, at børn og unge vælger skolen til. Arbejdet med at skabe stærke, velfungerende fællesskaber er derfor en vigtig del af arbejdet med at løse problemer med skolefravær.
Elevinddragelse
Et barn eller en ung har altid en grund til at blive væk fra skole. Når man inddrager eleverne løbende, både i den almindelige hverdag og hvis der opstår skolefravær, har man bedre mulighed for at forstå elevernes perspektiver og finde frem til gode, holdbare løsninger, der kan styrke elevens tilhørsforhold til skolen samt oplevelse af mening og mestring.
Systematisk helhedsorienteret tilgang
En systematisk tilgang til arbejdet med skolefravær er med til at sikre, at hele skolen arbejder i samme retning med både forebyggelse og håndtering af fravær. Fordi skolefravær ofte er et komplekst problem, er der behov for en helhedsorienteret tilgang. Her skaber skolen en tydelig retning for det forebyggende arbejde, undersøger fællesskabets betydning for elevers skolefravær, ser skolefraværet som elevers løsning på et problem, og er nysgerrig på, hvad skolen kan gøre.
Skriv en besked til skolefravaer@bornsvilkar.dk
Er jeres skoleledelse interesseret i at booke en opstartsworkshop på tre timer? Her får I: