Manglende lyst til samværd
Hej.
Hvordan håndtere jeg, at min datter ønsker mindre samværd med sin far, og ønsker at lave samværdsordningen om? Hun bliver snart 13 år, og vi har været skilt siden hun var to år.
Hun har gennem de sidste 2 år forsøgt at fortælle ham hvordan hun har det.
Nu har hun flere gang brudt totalt sammen, ved tanken om at fortsætte ordningen.
Jeg har det virkelig svært ved at skulle “tvinge” hende, når jeg kan se hvor berettiget hende argumenter er, og hendes forsøg på at få det ændret.
Skal hun selv tage kontakt til nogen? Synes det er hårdt ikke at kunne hjælpe hende, når man ved at man skal være “støttende” overfor den aftalte ordning, når man kan se hun ikke trives i den.
Hvad gør hun og kan jeg gøre noget?
Svar fra Børns Vilkår
Kære mor till datter på snart 13 år,
Det er hårdt, at se sit barn bryde sammen og være ked af det. Samtidig er det et sundhedstegn, når hun reagere på, at noget er svært og ikke fungerer for hende. Hun har oveni købet selv forsøgt at løse det ved at tale med sin far. Det er flot. Som 13 årig, er det meget almindeligt, at hun gerne vil have mere indflydelse på, hvordan samvær skal se ud. Heldigvis har hun nogle muligheder, som du kan hjælpe hende med.
Når børn fylder 10 år, har de mulighed for at benytte initiativretten i Familieretshuset. Hun kan kontakte Familieretshuset på skrift eller telefon og fortælle, at hun ønsker ændringer i den nuværende samværsordning. Vi ved fra børn, der kontakter BørneTelefonen, at det kan være svært at gøre det alene, da der kan være mange følelser på spil og der kan være mange hensyn.
Din datter har mulighed for få hjælp fra en uvildig professionel bisidder fra Børns Vilkår. Hvis hun ringer til Bisidderteamet på telefonnr. 3555 5556, så hjælper de hende med at finde en bisidder, som er en uddannet socialrådgiver. Du må gerne hjælpe hende med at ringe, hvis hun synes det er svært at gøre alene.
Bisidderen og din datter mødes et sted din datter er tryg, og sammen kontakter de Familieretshuset. Familieretshuset vil efterfølgende indkalde begge forældre til et møde, hvor der tages udgangspunkt i din datters ønsker. Hvis din datter også bliver indkaldt til samtale i Familieretshuset, har hun ret til at få sin bisidder med.
Ved at hjælpe din datter med at anvende sine rettigheder, støtter du hende i det, hun gerne vil og du hjælper hende også til at bruge sin egen stemme. Samtidig får hun en uvildig voksen, som hjælper hende.
Som du selv skriver, skal du være loyal overfor de aftaler, der er indgået omkring samvær. Men når din datter fortæller, at aftalerne ikke er gode for hende, så er dit primære ansvar at hjælpe din datter. Du har, sammen med hendes far, ansvaret for hendes trivsel og udvikling.
De bedste hilsner
SkilsmisseBrevkassen