Sommerferien i udlandet
Vi har fælles et barn på 5 år og vi blev skilte 1 år og 8 mdr siden. I år er det første gang vi holder sommerferien hvor der er mulighed at rejse til udlandet. Pga. corona har mit barn set bedsteforældre kun 1 gang i det sidste 2 år.
Vi aftalte at vores barn skulle holde 2 ugers sommerferien med hver forældre. Jeg vil meget gerne rejse til mit hjemland i disse 2 uger, men min eksmand er imod det og siger at vi skal have en form for samvær under sommerferien.
Hvor meget kan han beslutte om mine 2 ugers sommerferie med mit barn? Hvilken erfaring har I med børn der holder 2 ugers i træk ferie i udlandet uden at se den anden forældre, kun over videoopkald?
lidt om os: jeg synes mit barn har fald til ro mht. skilsmissen, har accepteret det på en måde; det er hårdt, men vi alle har det bedre sådan. Min eksmand og mig har en ok samarbejde, vi kan godt find ud af snakke sammen, også hvis vi ikke er enige om tingene, vi prøver at være der for vores barn og møde han i hans behov (ring eller se den anden forældre) vi bor meget tæt på hinanden og bruger hinanden hvis vi har brug for hjælp. Mit barn har meget lyst til at rejse og se familien, flyve tur, varme, snakke… og efter min mening synes jeg at han kan klare 2 ugers sommerferien ad gangen.
Hvad synes I og hvad kan I anbefale at jeg skal gøre eller sige til min eksmand?
Tusind tak for hjælpen!!
Svar fra Børns Vilkår
Kære mor til barn på 5 år,
Hvor er det dejligt at læse, at du og din eksmand formår at have et ok samarbejde, også når I ikke er enige. – Det er et vigtigt fundament for jeres barns trivsel og udvikling.
Det lovgivningsmæssige udgangspunkt for ferie i udlandet er, at hvis I har fælles forældremyndighed, kan I begge rejse til udlandet med jeres barn, uden at den anden skal give samtykke til det. – Det gælder dog ikke, hvis I er uenige om at have fælles forældremyndighed, så kræver det samtykke fra den anden forældre.
Når det er sagt, så er det dog også vigtigt, når I skal planlægge feriesamværet, at I har øje for jeres barns alder, og hvor tæt knyttet jeres barn er til hver af jer. Hvis den sammenhængende ferieperiode er for lang, er der risiko for, at barnet vil savne den anden forælder for meget og ikke får en god oplevelse. I den forbindelse er det en god ide, hvis I kan tale med hinanden om, hvordan I håndterer jeres barns savn til den anden på jeres ferie, hvis det skulle opstå. Man kan fx holde kontakten via skype eller almindelig telefon- og sms-kontakt. Jeg vil anbefale, at jeres barnet ikke tager kontakt med den anden forælder i ferien på tidspunkter, hvor barnet er mest træt og sårbar, fx ved sengetid. Prøv derimod om det kan være på tidspunkter, hvor barnet har oplevet noget sjovt og spændende, som barnet kan fortælle om.
Du spørger også til perioden for ferie, men du skriver ikke noget om, hvordan det øvrige samvær er aftalt og hvordan det går. Derfor er dette ud fra et generelt perspektiv. Vi anbefaler, at der for de mindre børn mellem 3 og 6 år kan aftales samvær i 2 ikke sammenhængende uger. For de større børn på 6 år og op kan der aftales mellem 2 – 3 ugers sammenhængende ferie, afhængigt af barnets tilknytning. Det er vigtigt, at I er opmærksomme på, hvordan jeres barn er og hvilket behov jeres barn har.
Jeg håber dette giver dig lidt inspiration til, hvad I skal være opmærksomme på, og hvordan I kan gribe ferieplanlægningen an. Det vigtigste er, at I som forældre har en god dialog, hvor I lytter til hinandens bekymringer og overvejelser, og ikke mindst holder jeres fokus på, hvad der er bedst for jeres fælles barn. Du kan læse mere om vores anbefalinger til feriesamvær i skilsmisseguiden på Børns Vilkårs hjemmeside.
De bedste hilsner,
SkilsmisseBrevkassen