Traumatisk oplevelse på skoleudflugt
Jeg er mormor til en dreng på 13 år, han er autist og går på et autismecenter. Forældrene er skilt, men har fælles forældremyndighed. Min datter er bopælsforældre.
Drengen har været udsat for en traumatisk oplevelse på en skoleudflugt onsdag d. 14.juni. D.å.han overværede en skudepisode på Kongens Nytorv, hvor politiet affyrede flere skud og ramte gerningsmanden i benet..Dagen efter var skolens PPR- ordning tilkaldt. Mit barnebarn udtalte, at han havde det “fint”. Hans daglige lærer er dog bekymret for ham, da han reagerede en del på hændelsen. Min datter ønsker han taler med skolens psykolog de næste par dage, for at undgå at drengen får traumer af hændelsen. Hans far vil ikke give sit samtykke til dette, da han, kæresten og en tante synes han har det fint. Drengen er på samværd hos sin far og har været der siden episoden indtraf, da onsdag er skiftedag. Er det ikke lovligt at give drengen krisehjælp af en psykolog efter en traumatisk hændelse uden samværsforældrens samtykke.
Svar fra Børns Vilkår
Kære mormor til dreng på 13 år,
Jeg er ked af at høre, hvad dit barnebarn har oplevet. Det er en voldsom oplevelse, når politiet rykker ud på den måde. Det bliver alle mennesker berørt af, selvom vi samtidig er taknemmelige over politiets indsats. Når dit barnebarn reagere på det, der er hændt, tænker jeg, at det er sundt og naturligt og de reaktioner skal han naturligvis mødes i.
Du spørger til dit barnebarns ret til at få psykologhjælp efter hændelsen. Reglerne er, at når forældre er skilt og deler forældremyndigheden, så skal der samtykke fra begge forældre i forbindelse med psykologhjælp. Når dit barnebarns far ikke vil samtykke, er det derfor ikke muligt, at dit barnebarn får psykologhjælp. Du skriver, at hans far og andre vurderer, at dit barnebarn har det godt, og at han derfor ikke behøver tale med en psykolog. Måske har hans far ret i, at den hjælp dit barnebarn får hos ham og dennes kæreste er tilstrækkelig til, at dit barnebarn kan komme godt igennem oplevelsen, og at han derfor ikke har behov for at tale med en psykolog?
Er det mon muligt, at forældrene får en fælles snak med skolen om, hvad dit barnebarns behov er, og hvordan de hver især kan møde ham i hans følelser, så dit barnebarn føler sig tryg i de reaktioner der måtte kommer? En fælles forståelse blandt de voksne som omgiver dit barnebarn, kan måske skabe en ro for dit barnebarn, som også kan hjælpe ham i skolen. Jeg tror det er vigtigt, at forældrene fokuserer på, hvad de er enige i, og hvordan de i fællesskab kan hjælpe. Konflikter mellem forældre har aldrig hjulpet et barn i krise – tværtimod.
Det er svært at stå på afstand og se sit elskede barn / barnebarn kæmpe med oplevelser og samtidig tro, at der findes hjælp til ham, som han ikke kan få, fordi hans far er uenig. Jeg vil opfordre dig / drengens mor til at kontakte ForældreTelefonen og tale med dem om situationen. Det kan være hjælpsomt at tale med andre, som kan komme med nye perspektiver, således at fokus bliver på at hjælpe dit barnebarn i de vilkår som han har, med eller uden psykologhjælp.
De bedste hilsner,
SkilsmisseBrevkassen