Teenagedreng med lyst hår kigger direkte ind i kameraet

Gode råd til forældre om eksamenspres

Folkeskolernes afgangsprøver er i gang og det betyder præstationspres og stress hos mange unge.

Hos de børn og unge, der kontakter BørneTelefonen om eksamen, fylder eksamensangst/præstationsangst og stress i forbindelse med eksamen rigtig meget. Mange er stressede/pressede over forberedelserne til eksamen og frygter, at de ikke klarer sig godt – både i forhold til egne og forældrenes forventninger. Mange fortæller, at de føler angst i forhold til at gå op til eksamen.

Nogle fortæller også, at de får det fysisk dårligt og fx ondt i maven.

Her finder du nogle gode råd til, hvordan du kan tale med dit barn om prøverne i skolen.

Gode råd til at tale med dit barn om eksamenspres

Det er generelt vigtigt, at man som forælder involverer sig i sit barns skolegang og viser, at man er interesseret i det, der sker og fylder i skolen. Afgangsprøver og tests generelt fylder for mange børn og unge. Derfor er det vigtigt, at man spørger ind til, hvad der skal ske under prøverne, hvad man bliver testet i, hvad man føler sig usikker på mm.

Kan du fornemme at dit barn føler sig presset, så tag en snak om det, der bekymrer. Er det frygt for at få en lavere karakter, end man håber på? Frygt for at glemme noget? Eller måske frygt for, at klappen går ned? Når du ved, hvad det er, der rører sig hos barnet, er det også nemmere at støtte og hjælpe dit barn.

Mange unge føler et stort pres over at skulle opnå gode karakterer. Fortæl dit barn, at hvis man gør sig umage, så gør man det godt! Hjælp dit barn med at fokusere på indhold og arbejdsindsatsen i forhold til eksamen og ikke udelukkende på karakteren. Snak også med dit barn om, at det jo er meget forskelligt, hvad man er god til og det er bestemt ikke kun er karakterer, der definerer, hvad man kan. Fremhæv nogle af alle de ting, dit barn er rigtig god til.

  • Forsøg at afmystificere eksamen ved at skabe en god stemning omkring det. Det kunne være at dit barn synes det er hyggeligt at få lidt lækkerier med til prøverne.
  • Karakterpenge kan øge præstationspresset og kan få barnet til at fokusere på resultatet frem for indsatsen
Logo for BørneTelefonen

På BørneTelefonen kan dit barn finde endnu flere råd til, hvordan de kan forberede sig på deres eksamen, hvis de er stressede eller nervøse over eksamen.

Det er techgiganters svigt af børn og unge ikke