Pige set bagfra skriver på et stykke papir

Skolestart 2024

Til forældre

Vi har samlet en række råd til, hvordan du som forælder støtter dit barn, der skal tilbage i skole efter sommerferien.

Børn kan have mange forskellige tanker om og forventninger til det at skulle i skole igen efter en lang ferie. Vær nysgerrig på, hvad dit barn tænker, og hvilke overvejelser dit barn gør sig, om at ferien er forbi og om at skulle begynde på et nyt klassetrin.

Når barnet oplever, at det ikke er alene med sine tanker om skolestart og alt det nye, der er på vej, kan det føles lettere at omstille sig fra ferie til skole. Det bliver også lettere for barnet både at glæde sig til at skulle i skole igen og at bede om hjælp, hvis der er noget, barnet er bekymret for.

Vi ved fra henvendelser på BørneTelefonen, at nogle børn kan være bekymrede for at skulle i skole efter sommerferien. Hvis dit barn er bekymret og nervøs, så lyt til bekymringerne og spørg dit barn, hvad der gør barnet bekymret.

Nogle børn er usikre på, hvilke relationer de vender tilbage til i klassen. Måske har barnet en oplevelse af, at barnets tætte relationer i klassen ikke er så tætte mere. Der kan også have været konflikter, som er eskaleret på sociale medier hen over sommeren. Hjælp dit barn til at løse eventuelle konflikter, og støt dit barn i at genfinde sociale relationer i klassen.

Det kan være en god idé at skrive til barnets lærer, hvis der er sket noget specielt hen over ferien, som i særlig grad bekymrer dit barn. Tal med dit barns lærer eller pædagog om, hvad der er en god start for dit barn, og inddrag gerne dit barn i, hvad der vil være godt for ham eller hende.

Her på BørneTelefonen.dk kan du sammen med dit barn finde hjælp til at håndtere bekymringer om skolen. 
På børnetelefonen.dk finder I også gode råd om start på efterskole og andre overgange ved skolestart. Det kan du finde her.

Et godt klassefællesskab er afgørende for dit barns og alle de andre børns trivsel og læring. Derfor er det vigtigt, at du som forælder støtter op om et godt fællesskab i dit barns klasse, uanset hvilket klassetrin, dit barn begynder på efter ferien. Du kan fx være opmærksom på, om alle børn i klassen bliver en del af fællesskabet igen efter ferien, og du kan opfordre dit barn til at støtte andre klassekammerater. Hvis der er en klassekammerat, der har svært ved at komme tilbage i skolen, kan dit barn fx følges med denne klassekammerat i skole. Det er vigtigt for alle børn at mærke, at der er nogen, der bekymrer sig om en, og at man har været savnet i sommerferien.  

Du er altid velkommen til at ringe til ForældreTelefonen hos Børns Vilkår.
Telefonnummer og åbningstider finder du her.

De fleste børn vil være trætte, når de kommer hjem fra skole de første dage efter en sommerferie. De kan ikke nødvendigvis sætte en masse ord på, hvad de har oplevet, men kan have brug for tid og ro til at rumme, hvad de oplever. Vær opmærksom på, om dit barn har behov for støtte til at prioritere i sociale aktiviteter efter skoletid i de første uger efter skolestart, og begræns eventuel familiens sociale aktiviteter.

Tegning af en dreng der sidder med armene krydset over knæene.

Temasider om skolefravær

Er du forælder til et barn med skolefravær? På vores temasider om skolefravær præsenterer vi viden set fra børn og unges perspektiv, og vi kommer med råd og vejledning til dig som forælder. Læs mere her, hvis dit barn ikke kommer i skole eller viser tegn på mistrivsel og begyndende skolefravær.

Det er techgiganters svigt af børn og unge ikke