Pige med brune øjne kigger direkte ind i kameraet

På BørneTelefonen har vi fået breve og opkald fra børn, der bliver skræmt af den ekstremt hårde tone over for mennesker med etnisk minoritetsbaggrund. Børnene beretter bl.a. om, at de er bange for at blive smidt ud af Danmark.

Rasmus Paludan er for nylig blevet opstillingsberettiget til Folketinget og er blevet dækket meget i medierne. Han har dog i en længere periode været kendt for nogle børn som en voksen YouTuber, der opfører sig sjovt og anderledes. I forbindelse med valgkampen er det begyndt at gå op for nogle børn, at Rasmus Paludan måske kommer i Folketinget, og på den baggrund har de kontaktet BørneTelefonen.

Vi har samlet fem gode råd til, hvordan du kan tale med børn, hvis dit bliver skræmt af retorikken i valgkampen.

5 gode råd til at tale med børn om retorikken i valgkampen

Tal med dit barn om,  hvad der sker. Hvis vi undgår at tale med børnene, efterlader vi dem med forklaringer og fantasier, der kan være endnu værre. Det værste er ikke, det vi ved – men alt det man forestiller sig, kan ske.

Lyt til, hvad barnet har hørt og læst, inden du begynder at komme med forklaringer. Dit barn kan have brug for at komme af med sine tanker og oplevelser.

Fortæl dit barn om demokrati og ytringsfrihed, og at der er grænser for ytringsfriheden. Racisme er forbudt i Danmark.

Tag afstand fra, at nogen skal smides ud af landet pga. tro og etnicitet. Der er nogle børn, der oplever, at der har været en afstemning i skolen, hvor man ”for sjov” har stemt en klassekammerat ud af landet – tal om, at alle børn har ret til at være i klassen. Ingen skal ekskluderes.

Vær opmærksom på, om dit barn kopierer Rasmus Paludan og hans holdninger. Om han/hun bruger det i konfliktsituationer i f.eks. skolen, eller om dit barn giver Rasmus Paludan likes på YouTube.

Det er techgiganters svigt af børn og unge ikke