Sådan hjælper du det nye barn i klassen

Skolestart betyder rigtig mange nye ansigter rundt omkring i klasseværelserne. Flere tusinde børn i Danmark skifter nemlig skole hvert år, og for manges vedkommende sker dette i sommerferien.

Skoleskift kan være svære og kræve en stor indsats af både skole og forældre, hvis barnet skal falde godt til.

Derfor har Børns Vilkår udviklet råd til, hvordan du som forældre kan være med til at sikre, at de flere tusinde børn, der starter i en ny klasse efter ferien, kan få en god start.

Kontaktforældrene i klassen kan sørge for som de første, og gerne inden skolestart, at byde barnet og dets forældre velkommen i klassen. Det kan være med en mail eller en opringning. Men man kunne også tage hen og aflevere en velkomstbuket personligt.

Invitér ’det nye’ barn i klassen til legeaftale eller hjem at spise, hvis det er et større barn. Det er rart for børn at se, hvor hinanden bor, møde forældrene osv. Husk at dette ikke behøver at ske i den første uge, der er rigeligt med indtryk.

Vær opmærksom på de nye forældre til de første fællesarrangementer. Sørg for, at de ikke står og ’blafrer’ alene mens andre har fundet sammen i deres vante grupper. Gå hen og hils på. Vær dermed et forbillede for dit barn på, hvordan man tager imod nye mennesker.

Følg med i, hvordan integrationsprocessen skrider frem. Spørg nysgerrigt ind til dit barns oplevelse af, hvordan det går med den nye pige eller dreng. Insistér evt. på flere legeaftaler eller tag initiativ til at lege/spise flere børn sammen. Det kan være godt, hvis dit barn har brug for et lille skub.

Bliv ved med at være opmærksom og støtte op om den nye– det lange seje træk er mindst lige så vigtigt som de første 14 dage.

Det er techgiganters svigt af børn og unge ikke