Lyshåret mand på blå baggrund

Thomas

Thomas er frivillig hjemmerådgiver på BørneTelefonens brevkasse: “Jeg synes, det er vigtigt, at trængte børn har et sted at vende sig hen”

Thomas er lærer. Han har siden 2022 været frivillig hjemmerådgiver på BørneTelefonens brevkasse

Hvorfor har du valgt at være frivillig hjemmerådgiver for BørneTelefonens brevkasse?

Jeg er brevkasserådgiver, fordi jeg bor lidt nord for Aalborg, så der er lidt udfordringer med logistikken i forhold til de fysiske call-centre i Aarhus og Valby. Men så er det jo fantastisk, at der findes en brevkasse hjemme i min stue!

Tanken om at blive frivillig strejfede mig flygtigt mig for nogle år tilbage, men jeg fik ikke gjort yderligere ved det.
I starten af året dukkede en reklame fra BørneTelefonen op på TV. Hovedpersonen var en lille dreng, vokset op med vold og omsorgssvigt. Normalt påvirker den slags reklamer mig ikke nok til at tage umiddelbar action. Ofte handler det om at donere, eller yde en lignende vigtig – dog upersonlig – gestus.

Men den her krøb af en eller anden grund mere ind under huden. Jeg kan huske, at jeg tænkte: “Det er f****** ikke ok, at den lille dreng skal være overladt til sig selv!”, så gik på nettet, fandt BørneTelefonen – og fandt ud af, at telefonrådgivningen foregik lidt for langt væk i forhold til. hvad jeg kunne få til at hænge sammen. Jeg skrev alligevel en mail for at høre, om ikke der var andre muligheder, og en venlig medarbejder i den anden ende af internettet kunne fortælle mig, at BørneTelefonen også har en brevkasse.

Hvad giver det dig at være frivillig?

Det er rart at vide, at du kan være dér, hvor et barn ellers ville have brugt sin sidste livline. Jeg fandt i tillæg hertil hurtigt ud af, at min empati slet ikke stak så dybt, som jeg selv gik og troede. Som rådgiver lærer du som det allerførste at sætte dig i andres menneskers sted og se verden gennem deres briller. Du øver igen og igen, uge efter uge for hvert brev, du besvarer – og hold da op, jeg har lært meget.

“Det er f****** ikke ok, at den lille dreng
skal være overladt til sig selv!”

Som lærer hjælper mit frivillige arbejde i brevkassen mig med at håndtere elevsituationer anderledes og bedre, end jeg måske ellers ville have gjort. Både proaktivt, såvel som på bagkant.

I et større perspektiv er det mit håb, at jeg i fællesskab med mine rådgiverkollegaer kan hjælpe til med at gøre verden bare en lille smule bedre. At bare et enkelt svar kan være den første lille håndsrækning, et barn har brug for for at skifte kurs og hjælpe sig selv videre mod et bedre liv.

Jeg synes, det er vigtigt, at trængte børn har et sted at vende sig hen, hvor der er voksne, der altid lytter – og altid lytter fordomsfrit. Sådan et sted, oplever jeg, er BørneTelefonen. Det er vigtigt at hjælpe de børn. Men jeg ser også stor værdi i det scenarie, hvor børnene oplever ubetinget hjælpsomhed first hand. Kan det motivere dem til selv at hjælpe et andet menneske engang, så er vi nået rigtig langt. Det er en tanke, jeg godt kan lide, og som motiverer mig.

Hvad vil du fortælle til andre, der overvejer at blive frivillig?

Bare gør det! Du bliver klædt på ved hjælp af et supergodt, gennemarbejdet og dybdegående onlinekursus. Du har en hær af topmotiverede rådgiverkolleager, som giver dig feedback, og som hjælper dig med at vokse.
Og du har altid en skarp, dygtig og konstruktiv professionel mentor ved hånden, når tvivlsspørgsmål melder sig. Du er i gode hænder, og du får de bedste forudsætninger for direkte at hjælpe et barn, der har brug for det, og selv vokse som menneske som en ekstra bonus.

Blond kvinde smiler til kameraet

Mød de frivillige

Tilbage

Det er techgiganters svigt af børn og unge ikke