Mor og datter taler på en sofa

4 E-læringsforløb om børneinddragelse

For at understøtte god børneinddragelse i myndighedssagsbehandling, har Børns Vilkår i regi af Videnscenter om børneinddragelse og udsatte børns liv (VBU), udarbejdet e-læringsformatet “Styrk børneinddragelsen”.

Forskning viser, at børn og unge, der ikke oplever sig hørt og lyttet til, trives dårligere og er mindre tilbøjelige til at bede om hjælp. Dette kan også forekomme, når vi voksne synes, at vi har inddraget, men hvor barnet/den unge alligevel efterlades med en oplevelse af ikke at være det.

4 e-læringer til dig som arbejder med børneinddragelse

I 4 e-læringer sætter vi gennem tekst, lyd, video, øvelser, refleksion og konkrete modeller spot på de udfordringer som kan gøre inddragelse svært, og hvordan vi kan forstå og praktisere inddragelse, så børnene og de unge i højere grad oplever sig hørt og forstået.

Introduktion til børneinddragelse

I denne e-læring får du en introduktion til hvorfor børneinddragelse er vigtigt og et overblik over hvilke udfordringer vi står overfor, når vi arbejder med børneinddragelse.

Børnesynets betydning for inddragelse

Denne e-læring handler hvordan vores børnesyn kan være en barriere for inddragelsen. Børnesynet handler om, den måde vi oplever, taler til og forstår børn. Det kan blandt andet komme til udtryk som et misforstået hensyn.

Men hvad gør vi ved det? Det dykker vi ned i i e-læringen.

Barnets perspektiv og det børnefaglige perspektiv

I denne e-læring kommer omkring hvad vi ved om og fra barnet. Det har nemlig en ret vigtig betydning for inddragelsen, at vi er skarpe på, om viden om barnet stammer fra barnet selv eller personer omkring barnet. 

Her dykker vi mere ned i, hvad det betyder for barnet, at vi er opmærksomme på, hvor vi har vores viden om vedkommende fra.

Inddragelse i hele processen

Inddragelse er mere og andet end selve samtalen med barnet, og i e-læringen her er der fokus på hvad vi skal være opmærksomme på både før, under og efter samtalen.

Det har nemlig betydning at vi ikke kun har fokus på inddragelse i selve samtale, men i hele processen.

Kontakt

Har du spørgsmål til forløbet, kan du kontakte teamleder for Bisidning og Inddragelse Carsten Kirk Alstrup.