Ny samværsordning
Jeg står I den situation at min x-kæreste har valgt at opsige vores tidligere samværsordning vi har haft i mange år siden min datter gik i vuggestuen fordi hun mener vores datter regere på skiftedage. Det er sket meget imod min vilje og pludseligt. Vores sag er under behandling i familieretshuset men er kun i det indledende forløb. Det problemet drejer sig om er at vi grundlæggende er uenige om hvordan vi skal fortælle vores datter om ændringen i hendes samværsordning. Min ekskæreste mener at vi skal sige at det er en beslutning vi har truffet i fælleskab som forældre. Jeg synes at det ville være at lyve over for min datter og mener at vi bliver nødt til at sige det som det er at det er en beslutning som mor har truffet. Jeg er selvfølgelig helt indforstået med at det skal siges på en god og respektfuld måde som ikke rammer min x-kæreste. Hvilket råd ville I give os i denne situationen?
Svar fra Børns Vilkår
Kære forælder.
Først og fremmest rigtig godt, at du har øje for hvordan din datter skal involveres på bedst mulige måde og, at I som forældre taler respektfuldt om hinanden. Det er afgørende for jeres datters overordnede trivsel og velbefindende.
Det er svært når man som forældre ikke er enige om ændringer og barnets behov. Langt hen ad vejen vil det være vigtigt, at I som forældre formår at træffe fælles beslutninger, da det oftest vil give det bedste resultat på den lange bane. Når I formår at tale sammen, lytte til hinanden, holde fokus på jeres datters behov og i samarbejde afprøve forandringer for at se om det øger trivslen hos jeres datter, så skaber det også tryghed og grobund for en positiv udvikling hos jeres barn.
Når ovenstående ikke lykkedes omkring samværet og der er sendt en ansøgning til Familieretshuset er der en uenighed, og det er sandsynligt at jeres datter også kan mærke dette. Desuden vil Familieretshuet formentligt indkalde jeres datter til en børnesamtale. I forbindelse med denne samtale, vil den børnesagkyndige højst sandsynligt fortælle jeres datter hvorfor hun er til mødet og nok også spørge ind til hendes ønsker og/eller tanker til dette. Det er derfor vigtigt, at I forbereder hende på hvad samtalen handler om. Familieretshuset vil højst sandsynligt også give jeres datter mulighed for at tale om jeres samarbejde og kommunikation, samt hvordan det er for jeres datter, at være en del af.
Du spørger til hvordan I skal fortælle jeres datter om ændringen af samværet. Her vil det være vigtigt at være transparent overfor jeres datter, ved at fortæller hende, at I som forældre er lidt i tvivl om hvordan samværet fungerer bedst, og ikke er helt enige herom. Derfor har I bedt om hjælp, hos Familieretshuset, til at planlægge samværet bedst.
Herudover er det vigtig at fortælle jeres datter, at selvom I er uenige, vil I hende begge det bedste og, at hun kan være helt tryg ved at tale med Familieretshuset, da de vil hjælpe jer med at træffe en beslutning om samværet.
Nogle børn føler at de får ansvaret for at træffe beslutningen, hvorfor det er vigtigt at forklare forskellen på at blive hørt og besluttet noget. Barnet skal vide det bliver hørt, men at det er forældrene eller Familieretshuset som beslutter.
I forbindelse med jeres datter vil blive indkaldt til en børnesamtale i familieretshuset, har hun ret til en bisidder. Børns Vilkår har et landsdækkende korps af professionelle bisiddere. Bisidderen kan blandt andet være med til at skabe tryghed ved samtalen og forberede jeres datter til samtalen. I kan læse mere herom på hjemmesiden: Bisidder fra Børns Vilkår skaber tryghed ved børnesamtalen
Med håb om et fremtidig godt samarbejde mellem jer som forældre og, at I finder en god samværsaftale for jeres datter.
De bedste hilsner
SkilsmisseBrevkassen