Sådan støtter du børns selvstændighed

De fleste forældre ønsker for deres børn, at de skal vokse op og blive selvstændige mennesker, der kan klare de opgaver, livet stiller dem. Men hvordan gør man sit barn selvstændigt og klar til at løse opgaver og udfordringer på egen hånd?

For at blive udvikle selvstændighed, har børn brug for at opleve, at de kan komme i sikkerhed og hente trøst, opbakning og hjælp hos deres forældre, når noget bliver for svært eller utrygt. Det gør dit barn trygt at vide, at du altid er der og tager varmt imod, når hun eller han har brug for dig.

Den tryghed giver dit barn mod og lyst til at bevæge sig ud i verden, udforske og udvikle sine færdigheder og selvstændighed. Du vækker dit barns nysgerrighed og lyst til at undersøge sine omgivelser – det kan f.eks. være rutsjebanen på legepladsen – ved at engagere dig i dit barns oplevelser og vise ro og glæde, når dit barn bevæger sig ud i verden.

For at udvikle børns selvstændighed er det vigtigste altså, at du så vidt muligt er opmærksom på, om dit barn viser behov for enten din nærhed eller for at udforske.

Du støtter dit barns selvstændighed, når du:

  • Giver dit barn den tid, hun eller han har brug for til at sidde hos dig og se, hvad der sker omkring jer, indtil dit barn føler sig sikker nok til at bevæge sig væk fra dig.
  • Tilbyder alt den fysiske kontakt, dit barn har brug for. Det kan f.eks. være at sidde på skødet, blive strøget over ryggen eller holdt i hånden.
  • Opmuntrer og støtter dit barn i at klare nye ting. Prøv nogle gange at vente med at komme med dine egne idéer til aktiviteter, så dit barn selv får plads til at tage initiativ. Det kan være, at dit barn får lyst til at kravle hen til reolen på egen hånd, prøve at bygge et tårn eller noget helt tredje.
  • Hjælper dit barn og viser, hvordan man gør, hvis noget bliver for svært at klare på egen hånd, men sørg også for at give plads til, at dit barn selv prøver.
  • Deler dit barns glæde ved at kunne klare nye ting og gør dit barn opmærksom på, hvor godt det er, når hun eller han prøver selv og lykkes med at gøre noget, som han har sat sig for.

Korte film om tryghed, selvstændighed og selvværd

Mere om barnets udvikling

Mere om livet med småbørn

Få rådgivning

Ingen forældre er perfekte, og det er heldigvis heller ikke det, børn har brug. Det vi ved, børn har brug for, er en tryg relation til dig som forælder. Hvis du er i tvivl om hvordan du tackler rollen som forælder, kan du kontakte ForældreTelefonen og få gratis, børnefaglig rådgivning.

ForældreTelefonen

ForældreTelefonen

ForældreTelefonen er rådgivning til alle forældre og pårørende, der har spørgsmål, som omhandler børn. Mandag, torsdag og fredag: 9.00 – 17.00 Tirsdag og onsdag: 9.00 – 21.00 Lørdag: Lukket Søndag: 15.00 – 21.00