Vil dit barn ikke sove?
Et barn, der græder i stedet for at lægge sig til at sove. Det er en af de store tålmodighedsprøver, man kan blive kastet ud i som forælder til et lille barn. Tiden med et lille barn, der ikke kan falde til ro, kan virke endeløs, når man sidder og tænker på alt det, man havde planlagt at skulle bruge sin aften på. Søvnproblemer hos børn kan vække frustration, irritation og udmattelse hos enhver forælder.
Børn og familier er forskellige, og som forælder må du ofte prøve dig frem for at finde en måde, som fungerer for lige jeres familie, og som samtidig hjælper dit barn til at falde trygt i søvn. Fælles for alle børn, når de skal sove, er, at de har brug for de voksnes ro og nærvær til at komme fra uro og utryghed til ro og tryghed.
Vi har samlet fem råd om børn og søvn, så du kan hjælpe dit barn med at falde trygt i søvn.
Find selv ro
Børn mærker og bliver påvirket af deres forældres humør og sindstilstand. Jo mere ro, du kan give dig selv, når du prøver at få dit barn til at sove, des hurtigere vil de stærke følelser, og uroen hos dit barn klinge af, så dit barn kan falde trygt i søvn. Tag derfor en dyb indånding, og drag omsorg for dig selv i situationen, hvis du mærker, at du selv har uro. Prøv så vidt muligt at acceptere, at det kan tage tid og vække frustration og utryghed for børn at skulle overgive sig til søvnen.
Hvis det er svært at finde din ro til at putte dit barn, så undersøg evt., om der er en anden voksen, som kan hjælpe dig, indtil du har fundet roen igen.
Læg dit barn til at sove på nogenlunde samme tidspunkt hver dag
Det er lettere at give dit barn en god søvnrytme, hvis I lukker ned for dagen på nogenlunde samme tidspunkt hver dag. På den måde ved du også, hvad tid du skal gå i gang med at putte dit barn, og hvad tid lyset skal slukkes. Husk, at det er dig som forælder, der ved, at dit barn har brug for at sove nu, så det er vigtigt, at du signalerer i de daglige rutiner og i din adfærd, at nu bliver der mere ro på. Følg sundhedsplejerskens viden om børn og søvnbehov og dennes anbefaling til, hvor mange timer, dit barn skal sove, så du har noget at planlægge ud fra.
Skab genkendelige rammer omkring putningen
Børn kan lettere omstille sig og forstå, at de skal lægge sig til at sove, når rammerne om putningen er forholdsvis ens hver dag. En bamse, en sutteklud, et bad, slukket lys og en vuggevise kan hjælpe nogle børn til at finde ro til at skulle sove. På samme måde kan tandbørstning, skift til nattøj og godnathistorie hjælpe det lidt større barn til at skabe en god overgang, hvor dit barn når at omstille sig til at skulle sove.
Sørg for, at barnets andre behov er dækket, inden du går i gang med at putte
Når du ved, at dit barn er mæt af mad, drikke, nærvær, har en tør ble og den rette temperatur, kan du og dit barn koncentrere jer om dit barns behov for hjælp til at falde i søvn. Hvis du hver dag oplever, at dit barn græder, når det skal lægges til at sove, er det vigtigt at undersøge, hvad gråden kan være udtryk for. Tal med lægen eller sundhedsplejersken om det, hvis dit barn har søvnproblemer.
Signalér tydeligt til dit barn, at det skal sove
Når det er puttetid, har dit barn brug for hjælp til at forstå, hvad der skal ske. Forbered dit barn ved at fortælle, at nu skal hun eller han sove. Signalér tydeligt, at du ved, at dit barn kan og skal sove nu. Brug rolige bevægelser og et roligt stemmeleje. Vælg evt. en sætning som du altid bruger, når dit barn skal til at falde i søvn. Det kan på sigt hjælpe til at forberede dit barn på, hvad der skal ske. Når dit barn skal til at falde i søvn, så vis dit barn, at du er til stede ved at være i rummet, men flyt fokus på noget andet. Hvis du sidder og kigger på dit barn, vil det naturligt søge din opmærksomhed og undgå søvnen.
Hvis dit barn ikke vil sove og søger din opmærksomhed, så sig: “Du vil gerne…, men nu skal du sove, og jeg er her og passer på dig”. Hvis dit barn er ked af det, græder eller skriger, er det vigtigt, at du hjælper dit barn med at finde ro igen.
Mere om barnets udvikling
Tips til dit barns alder
Uanset alder har børn brug for deres forældre for at udvikle sig og føle sig trygge. Hvordan dit barn udtrykker sit behov for dit nærvær og omsorg ændrer sig i takt med dit barns udvikling.
Få viden og tips til at støtte dit barns udvikling.
Sådan støtter du dit barns selvstændighed
De fleste forældre ønsker for deres børn, at de skal vokse op og blive selvstændige mennesker, der kan klare de opgaver, livet stiller dem. Men hvordan gør man sit barn selvstændigt og klar til at løse opgaver og udfordringer på egen hånd?
Ønsker du personlig rådgivning?
ForældreTelefonen
Har du spørgsmål til opdragelse, trivsel, dagtilbud, forældrerollen eller andet?
På Børns Vilkårs ForældreTelefonen kan du få gratis, anonym, børnefaglig rådgivning om stort og småt, der handler om børn.
Ring 35 55 55 57