I praksis bliver handleplanen ofte blot sagsbehandlerens redskab. Men handleplanen kan med fordel fungere som et redskab for både sagsbehandler og barn. Det bør i handleplanen være tydeligt, hvad der er den voksens perspektiv og hvad der er barnets perspektiv.
At inddrage barnet aktivt i udformningen af handleplanen giver sagsbehandleren et bedre afsæt for at vælge den rigtige foranstaltning. Der er større sandsynlighed for, at målene indfries, når barnet er med til at definere dem. Derudover kan det for barnet skabe større forståelse, ejerskab og følelse af medbestemmelse over sin egen sag, hvis barnet inddrages i handleplanen. Barnets perspektiv kan gøres synlig i selve handleplanen, men barnet kan også inddrages i selve udformningen af handleplanen. Eksempelvis kan barnet sidde med ved computeren, når sagsbehandleren udformer handleplanen – med fælles kig på skærmen.
For at inddrage barnet i handleplanen skal den skrives i tæt parløb med barnet. Inddragelsesmetoden kan afhænge af barnets alder, kognitive niveau og præference. Når handleplanen er udformet, må sagsbehandleren sikre sig, at barnet er enig i indholdet.