Børnene vil ikke se deres far
2 børn på snart 6 og 8 ønsker ikke at se deres far. Overhovedet.
Vi flyttede / flygtede fra far for snart 1 1/2 år siden. Far opgav selv frivilligt forældremyndighed og samvær ved skilsmissen. Jeg har derfor fuld forældremyndighed og børnene har kun set deres far 1,5 time om ugen. Hvilket altid har resulteret i at de var kede af det og nervøse.
Da vi boede sammen havde de ikke noget godt forhold til far, far rejse meget og havde ikke nogen egentlig interesse i dem. Han levede også et dobbeltliv ud over vores familieliv. Derfor har børnene ingen tiltro til ham.
Både skole og børnehave har i det sidste år nævnt at børnene ikke er dem selv og trækker sig fra alt de dage far skulle se dem. Specielt den store, har meget voldsomme udtalelser og vil virkelig ikke have kontakt til deres far.
Nu vil far have dem hver anden weekend. Men drengene nægter. Kan de det?
Og hvad gør jeg? Jeg har prøvet at tale med dem, men de går helt i panik og græder og græder bare jeg nævner at de måske skal se far.
Derfor har jeg sagt til far at jeg ikke kan udlevere dem eller tvinge dem til samvær. Derfor truer han mig nu med at søge om 7/7.
Jeg er i kontakt med både psykolog, børnepsykolog og kommunen. Men jeg ved ikke længere hvad jeg kan gøre for at beskytte børnene og lytte til dem. Skal jeg virkelig tvinge dem af sted når de reagerer så voldsomt?
Jeg ønskler bare så meget fro dem at de skal få en tryg og god opvækst, netop derfor flyttede vi efter mange års psykisk vold.
Svar fra Børns Vilkår
Kære mor til 2 børn på 6 og 8.
Langt de fleste forældre ønsker, ligesom dig, at deres børn får en tryg og god opvækst. Men desværre kan det være svært at give børnene dette, når forældre er i konflikt med hinanden.
I jeres tilfælde beskriver du to børn, der ikke vil være sammen med deres far, samtidig med, at deres far nu presser på for at være mere sammen med dem. Generelt har alle børn ret til at blive hørt. Det betyder ikke at børnene altid selv kan bestemme, hvad der er bedst for dem.
Da børnene – efter hvad du fortæller – reagerer så voldsomt på at skulle være sammen med deres far, er det vigtigt, at myndighederne grundigt undersøger, hvad børnene reagerer på. Dette er et udtryk for at børnene ikke er i trivsel. Børnene kan – ud fra situationen, som du beskriver den – reagere på meget. Det kan være en utryg relation til deres far. Det kan være jeres forhold til hinanden, som de reagere på eller de kan være blevet en del af en alliance med dig, hvor de passer på dig. Det kan være et sammensurium af det hele, og det er derfor vigtigt at børnenes situation undersøges, således at dine børn kan få hjælp til at komme tilbage i trivsel. Da du allerede er i kontakt med kommunen, så kan du måske tale med dem om hjælp til at børnenes behov for støtte undersøges nærmere af dem.
Da far ønsker mere samvær – og du ikke er enig i det, så er det op til ham at ansøge om den ændring i hans samvær med børnene hos Statsforvaltningen. Indtil da er jeres egen nuværende aftale gældende.
Da en konkret ansøgning fra hans side endnu ikke foreligger (som jeg forstår det), så tænker jeg, at du skal varsom med at inddrage børnene for meget i hans forskellige ønsker eller trusler. Noget tyder på at det skaber en utryghed for dem i forhold til fars ønsker, som ingen ved hvor ender. Derfor er det også vigtigt, at du heller ikke tager sorgerne på forskud, men prøver at bevare roen.
Hvis din eksmand ansøger om ændring i samværet med børnene, så skal Statsforvaltningen undersøge børnenes situation, som grundlag for at kunne træffe en afgørelse, hvis I ikke selv kan blive enige om et forlig.
Om børnene bliver inddraget i den forbindelse, vil afhænge af en konkret vurdering fra Statsforvaltningens side, som tager udgangspunkt i f.eks. børnenes alder og modenhed. Dine børn har en alder, hvor de nok ligger lige på grænsen i forhold til at blive indkaldt til en børnesamtale. Hvis du dog vurdere, at dette er et ønske fra børnenes side, så kan du selv oplyse Statsforvaltningen om at børnene også gerne vil høres, som led i sagens behandling. I det tilfælde har børnene også mulighed for at få en bisidder med her fra Børns Vilkår. Bliver det aktuelt, så kan I læse mere om det her: https://bornetelefonen.dk/bisidder-boernetelefonen/
I jeres tilfælde vil det også være vigtigt, at du påpeger, at Statsforvaltningen indhenter udtalelser fra børnenes institutioner, skole og fra kommunen, således at de personer, der kender børnene, får mulighed for at bidrage til et samlet billede af børnenes trivsel og behov.
Jeg håber, der kan findes en løsning til gavn for dine børn.
De bedste hilsner
SkilsmisseBrevkassen
Vi vil gerne høre din mening om svaret fra SkilsmisseBrevkassen
"*" indikerer påkrævede felter