Bopælsforælder
Hej,
Jeg står overfor en skilsmisse med min mand efter 12 år. Vi er enige om at skilles fra hinanden, da vi ikke har haft et kærlighedsforhold længe. Vi har en søn på 12 år, som for 3 år siden blev udredt uden at få diagnose, dog har han dårlig arbejdshukommelse og bearbejdningsevne. Han er nu i specialklasse og jeg har gået hjemme, da han før dette havde skoleværing og svær ocd. Det vil sige, at jeg er meget tæt knyttet til vores søn, som ikke er specielt robust, men i bedring pga. en god skole. Udfordringen er nu at min mand kræver 7/7 ordning og står helt fast på det, hvilket jeg ikke mener er den bedste ordning for vores søn. Min mand har ikke haft særlig meget med vores søn at gøre og er umiddelbart ikke følelsesmæssigt særlig knyttet til ham, har ikke kunne tage del i de udfordringer der har været med bla. Ocd. Han har generelt svært ved at skabe relationer til andre og har lidt problemer med sit temperament.
Hvad kan jeg gøre for at få min mand til at se at det kan være den bedste løsning for vores søn at jeg bliver primært forældre (9/5 minimum), så vores søn har en fast base hos mig, hvor han vil være mest tryg og kunne lade op?
Mvh. Den frustrerede
Svar fra Børns Vilkår
Kære forælder til søn på 12 år,
Det er næsten altid en svær beslutning at blive skilt, uanset grundene til at man forlader hinanden. Det er derfor godt at høre, at I er enige om beslutningen, da det vil øge sandsynligheden for, at I kan finde en samværsordning som passer jeres søn bedst.
Du skriver, at I på nuværende tidspunkt ikke er enige om hvilken samværsordning der er bedst for jeres søn, og I har begge jeres gode grunde til at foreslå forskellige ordninger, der kan tilgodese hans behov.
Når I skal finde frem til hvilken samværsordning der er bedst for ham, skal I have jeres fokus på, hvad der vil gavne jeres søn mest, både her og nu og på længere sigt. Det er en svær kunst at fastholde fokus på barnets behov under en skilsmisse, og det er så godt, at du gør dig forskellige overvejelser ift. hvad jeres søn har brug for.
Du skriver, at du er mest knyttet til jeres søn, og at hans far ikke umiddelbart er særlig følelsesmæssigt knyttet til ham. Med jeres nye livssituation for øje, åbner det jo faktisk mulighederne for, at der kan ske positive relationelle forandringer. Måske kan jeres søn få et tættere forhold til sin far, når i flytter hver for sig.
Du spørger til, hvad du kan gøre for at få din søns far til at blive enig med dig i, at du har den bedste løsning ift. fremtidig samværsaftale. Du skriver samtidig, at din søns far står fast på hans krav om en 7/7 ordning. Du har skrevet om dine bevæggrunde, men har ikke præsenteret hans bevæggrunde i dit brev. Mit første råd er derfor, at I starter ud med at være undersøgende og nysgerrige på hinandens forskellige bevæggrunde. Det er faktisk slet ikke sikkert at nogen af jer på nuværende tidspunkt har fundet den løsning der passer jeres søn bedst.
Det kan være svært at finde en løsning der passer bedst til jeres søn, og det er lettere sagt end gjort, at være undersøgende og nysgerrige på hinandens forslag. Det er derfor ofte en stor hjælp at inddrage en tredje part, der kan forholde sig neutralt. En person der kan hjælpe jer med at forholde sig nysgerrigt til hinanden, med fokus på at finde den ordning der er allerbedst for jeres søn.
Det er også vigtigt, at I inddrager jeres søn inden I laver en endelig samværsaftale. Du skriver, at jeres søn har en del udfordringer og ikke er specielt robust. Det betyder, at det er særdeles vigtigt at lytte til ham og høre, hvad han giver udtryk for af ønsker og behov. Hvis I skal lave en samværsaftale der er meningsfuld for ham, og som tager hensyn til, at han ikke er specielt robust, er det essentielt at høre på hvad han har at fortælle, både så i kan tilpasse samværet efter hans særlige behov, og samtidig sikre, at han oplever at, han har medindflydelse på sin egen fremtid.
Det vil være lettere for jeres søn at bearbejde den forventelige krise som skilsmissen medfører, hvis I formår at lytte til ham. Samtidig kan det hjælpe jer med at blive mere klare ift. hvad der er den bedste løsning for ham. Endvidere er det meget lettere for jeres søn at tilpasse sig en ny livssituation, når han er blevet inddraget undervejs.
Det er en mulighed at få hjælp til at finde den bedste løsning via Familieretshuset, og I kan ansøge om deres hjælp via familieretshusets hjemmeside.
Jeg håber, at du kan bruge svarene på en måde, så I sammen kan finde den bedste løsning til jeres søn
De bedste hilsner
SkilsmisseBrevkassen