En morfars bekymring
Mine børnebørn er ikke glade længere.
Deres forældre har indgået aftale om at dele 5/9, men når de skal afsted til deres far græder den store pige på 6 meget og kan finde på at spørge hvor mange dage. Den lille på 3 føler jeg har kapituleret, men hun har jo også hendes storesøster til at passe på hende.
Deres far er en meget vred mand, og der er nok en psykisk sygdom ind over, det medfører en del impulsive destruktive handlinger og psykisk vold.
Min Pap datter er gået med til 5/9 da hun bliver truet hele tiden.
Hvem kan tale med mine børnebørn, hvem skal finde en god løsning for de 2 små piger?
Jeg føler de har brug for at blive hørt, jeg syntes deres glæde er væk og de lukker sig mere og mere inde i sig selv.
Hilsen
Svar fra Børns Vilkår
Kære morfar til piger på 3 og 6 år,
Hvor er det godt, at du er opmærksom på dine børnebørns trivsel. Du skriver, at der er lavet en samværsordning der hedder 5/9. En samværsordning lavet til børn er aldrig statisk, forstået på den måde, at det altid er væsentlig at se på om de trives med de aftaler, der er indgået. Aftalerne skal altid laves med fokus på hvad der er bedst for børnene, og det betyder, at det er vigtigt at ændre aftalerne hvis forældrene ser, at aftalerne ikke er til gavn for børnenes trivsel og udvikling. Den samværsordning der er lavet, er for børnenes skyld. Det betyder også, at dine børnebørns forældre altid kan anmode familieretshuset om at hjælpe med at lave en ny ordning. Familieretshuset inddrager ofte børnene i skilsmissesager for netop at sikre, at de bliver hørt. Dine børnebørn er muligvis ikke gamle/modne nok til at blive inddraget. Det kan således være, at de ikke inddrages når/hvis familieretshuset skal hjælpe forældrene, men så inddrager de børnenes perspektiv på anden vis.
Der kan være mange årsager til, at børn reagerer negativt på skiftet mellem forældrene. En af årsagerne kan være forældrenes egne kompetencer. Hvis deres forældre har psykiske vanskeligheder, kan det betyde, at børnene lider under dette. Endnu en årsag kan være, at børn meget ofte er opmærksomme på og påvirkes af deres forældres samarbejde med hinanden. Hvis der er et højt konfliktniveau og mange bekymringer mellem deres forældre, vil dette ofte have en negativ afsmittende effekt på børnene.
Du skriver, at du ser, at deres glæde er væk og at de lukker sig mere og mere inde i sig selv. Det er så godt, at du er opmærksom på deres trivsel. Når der er tegn på mistrivsel hos børn, er det vigtigt at handle på måder, så børnene kan få noget hjælp.
Hvis du er i tvivl om der er grund til at underrette kommunen om deres adfærd, samt det miljø de lever i, vil det være en god ide at du drøfter børnenes trivsel med deres forældre. Du kan også altid henvende dig sammen med deres mor til kommunen, og få gratis anonym råd og vejledning. På den måde kan I få mere viden om hvilke muligheder, der er for hjælp til børnene i den kommune, de bor i. Du er også velkommen til at kontakte vores ForældreTelefon for nærmere rådgivning i din konkrete sag.
Jeg håber at disse svar kan bruges.
De bedste hilsner
SkilsmisseBrevkassen