Fødselsdage
Jeg har utroligt svært ved at skulle ud til min eks-mands hjem(vores tidligere fælles hjem) især efter at han har stiftet ny familie. De føles for mig som at træde ind på en anden families hjem, selvom jeg jo godt kender til hjemmet. Dette gør at jeg slet ikke har lyst til at komme ud og synge morgensang og give gaver til mine børn når det er deres fødselsdage. Jeg har i det hele altid haft det akavet i disse situationer, også når han er herhjemme. Men efter at han har stiftet ny familie derude, kan jeg simpelthen ikke sætte mine ben derude mere. Jeg er i tvivl om det er mine egne eller mine børns behov der sættes over styr iforhold til at komme ud til børnefødselsdag. Håber i kan give et godt råd 🙂
Svar fra Børns Vilkår
Kære forælder til børn på 6-9 år,
Det er naturligt og forståeligt, at du som forælder oplever, at det kan være svært at være sammen med din eksmand og dennes nye familie. Derfor er det rigtig godt, at du er opmærksom på, at det både er de voksnes og børnenes behov der er på spil, når I som forældre vælger, hvordan I fejrer mærkedage og højtider, såsom fødselsdage, efter en skilsmisse.
Langt de fleste børn, uanset alder, trives med og glædes ved at opleve, at deres forældre kan samarbejde og være sammen. Typisk vil mindre børn have et større behov for dette, da det er de helt nære relationer, som skaber den vigtigste tryghed og glæde hos dem. Med børns naturlig selvstændiggørelse fra deres forældre i takt med, at de bliver ældre, kommer venner som regel til at have en større og større betydning for deres trivsel, hvorfor behovet for at alle samles på dagen, kan mindskes – særligt hvis stemningen ikke er fyldt med glæde.
For nogle forældrepar kan det at være sammen som familie med egne børn og nye familier være så vanskeligt, at børnene kan mærke det, også selvom det ikke kommer til udtryk i form af direkte uoverensstemmelser. Stemningen kan være så dårlig, at det ikke nødvendigvis altid er den bedste løsning for børnene at være sammen med begge forældre samtidig. Børnenes fokus kan flyttes fra deres glæde over at have fødselsdag til bekymring for forældrenes ve og vel, og samtidig kan de bruge utrolig meget energi på, at sikre, at forældrene kommer godt ud af det, så der ikke sker uoverensstemmelser under besøget. Dette er ikke sundt for nogen.
Afhængigt af jeres børns alder og modenhed, kan I overveje at inddrage dem i en beslutning om, hvorvidt I skal holde fast i at begge forældre er med til at fejre fødselsdage og andre højtider sammen, eller om det er bedre at fejre hver for sig.
Det er ikke entydige svar du får, men opfordringen herfra er, at du gør op med dig selv, og eventuelt inddrager din eksmand i dine overvejelser, hvis det er muligt, om det ud fra dine børns perspektiv, er bedst for dem, at I fortsætter med at holde fødselsdage sammen, eller om det er bedre for jeres børn, at I prøver noget andet af. Hvis I beslutter jer for at holde fødselsdage på en anden måde, kan I overveje at prøve det af og se hvordan det fungerer. Muligvis vil det give mening at ændre på aftalerne med tiden, da jeres børns behov også kan ændre sig i takt med, at de bliver ældre.
De bedste hilsner
SkilsmisseBrevkassen