Hvilken børnealder er “bedst”?
Hejsa
Faldt lige over denne brevkasse ved en Google-søgning, og det vil jeg da lige benytte mig af.
Vi har to piger på 7 og 10 år. Mine overvejelser går på hvilken alder børnene skal have for at de “skånes mest” i et skilsmisseforløb? Hvis vi ser alene på alderen uden at tænke i godt eller dårligt samarbejde mellem forældre osv. Er der nogen statistik, eller kan man sige noget om det?
Samtidig er vi i den specielle situation, at datter på 7 år har en separationsangst (ift mig mor) der eskalerede sidste efterår på den måde at jeg pludselig ikke kunne gå fra min datter i farvelsituationer i skolen. Jeg har siddet på skolen hver dag i et halvt års tid nu mens der endelig er sat noget PPR på nu. Men vi har også problemet herhjemme at jeg ik bare kan gå uden min datter reagerer kraftigt. Det har stået på i perioder fra hun var lille, og det er så eskaleret yderligere efter at det har været nødvendigt at jeg nu sidder ovre i skolen for at min datter overhovedet kan være i skole.
Vi har fra efteråret haft privat psykoterapeut på og arbejder med det herhjemme, og har psykoterapeuten på til dels i skolen for at ta “kampen” med os der.
Men mine tanker går jo på, at det kan blive voldsomt svært ift en eventuel samværsordning, hvis vi er der hvor vi er blevet skilt.
Vores datter og far har en tæt relation til hinanden idag hvor der vises meget kærlighed hver dag, men far har aldrig påtaget sig rollen til at løse konflikter mellem børnene, trøstet og heller ikke puttet, og så har vi problemet idag at min datter ik er tryg nok ved at jeg går.. men vi øver det herhjemme i små doser.
Men i det hele taget så er der jo en del overvejelser i det, for jeg ønsker jo for alt i verden at pigerne skal se os begge, det SKAL de, men det kan jo blive enormt svært.
Men tilbage til min nysgerrighed på om man kan sige at et alderstrin generelt er bedre end et andet ift en skilsmisse?
Tusind tak på forhånd.
Svar fra Børns Vilkår
Kære mor til to piger på 7 og 10 år,
Det er altid en svær situation, når man overvejer at blive skilt, og der er mange hensyn at tage. Det lyder som om du gør dig mange tanker om, hvordan du bedst håndterer de overvejelser du og din ægtefælle står i lige nu i forhold til jeres børn.
For barnet vil en skilsmisse altid være forbundet med stor sorg og mange tab. Børn er meget forskellige og reagerer derfor også meget forskelligt, når deres forældre skal skilles. Vi ved, at fælles for alle børn, uanset alder, er, at de har brug for at blive mødt af omsorgsfulde og nysgerrige voksne som viser, at de gerne vil prøve at forstå, hvordan de har det. Når du som forælder prøver at sætte dig ind i dine børns følelser, kan du bedre hjælpe dem godt igennem en skilsmisse. Børnenes reaktioner på en skilsmisse afhænger også af jeres samarbejde om børnene, hvordan I tager hånd om jeres egne følelser samt, hvordan I støtter hinanden i at være gode forældre hver for sig.
Derfor kan vi ikke sige, at der er en bestemt alder fremfor en anden der er bedre barnet at have, når man som forældre bliver skilt. Men alder har en betydning for barnets reaktioner i en skilsmisse og derfor er der også nogle ting, du med fordel skal være særligt opmærksom på.
Børn mellem 7 og 12 når vil ofte have brug for plads og tryghed til at reagere. Det er vigtigt for dem at vide, at I stadig er der for dem, selvom I er blevet skilt. Det er også afgørende, at I har stabile og sammenhængende rutiner i hverdagen. Børn i denne aldersgruppe vil ofte tage et stort ansvar for jer forældre fx ved at agere mægler, eller tage ansvar for jeres følelser ved at lytte eller trøste, eller ved at alliere sig med den af jer, der har det sværest. Ofte kommer barnet til tage meget hensyn til forældrene, mens det holder sine egne følelser for sig selv.
Ligesom børn er forskellige, udvikler de sig også i forskellige tempi i relation til deres alder. Nogle børn kan også gå tilbage i deres udvikling i forbindelse med en skilsmisse og derved have svært ved at mestre ting, som det tidligere har kunnet. Ovenstående er således blot pejlemærker i forhold til dine børns alder.
Du beskriver, at din yngste datter har separationsangst for dig og at I får hjælp fra en psykoterapeut til at arbejde med dette. Det er mit indtryk, at du gør dig mange tanker og bekymringer om hvilken betydning det vil få for hende, hvis I bliver skilt og hun derved skal skiftes til at være hos sin far og mor. Jeg vil anbefale, at I taler med den psykoterapeut, som I allerede har et forløb i gang med, eller en anden professionel, om hvordan I bedst kan støtte og hjælpe jeres datter i relation til hendes angst og en eventuel samværsordning.
Jeg håber dette kan give dig lidt inspiration til dine overvejelser om hvad du skal være opmærksom på og tage hensyn til. Hvis du har brug for en mere uddybende samtale, er du altid velkommen til at kontakte vores ForældreTelefon på 35 55 55 57.
De bedste hilsner
SkilsmisseBrevkassen