Hvor meget skal børn involveres i ?
Hej.
Jeg er skilt på 6.måned. Jeg har den yngste på 16 boende,hvor i mod den ældste på 20 valgte at blive hos sin far da han alligevel snart flytter til Århus. Skilsmissen er forgået stille og roligt og min x mand og jeg er venner og taler pænt sammen. (Vi siger til folk at vi er vokset fra hinanden)Men…det kom som et kæmpe chok for børnene især den ældste har det været svært ved og har det stadig. Grunden til skilsmisse er uenighed om økonomi. Min x var meget dominerende, da han tjente mest og det gjorde at han følte han havde et større økonomisk overblik og ville bestemme. Min ældste søn har ofte været ked af sin fars indblanden i sin egen økonomi og har da også haft kendskab til sin fars opsyn af min brug af penge og hans lille sorte lommebog.
Nu er problemet….At jeg kan mærke at min ældste søn stadig er ked af det efter skilsmissen, jeg har prøvet at fortælle at hans far og jeg er gode venner. Men…..måske har han brug for en klaring. Faktisk vide at vi ikke kunne blive enig om at styre vores fælles økonomi,vide at jeg var dødtræt af hans fars kontrolleren af kontoen …selvfølgelig uden at nedgøre min x mand.
Men tager børn skade af at vi viser at vi faktisk også er kede af det for det er vi jo , det er ikke lutter lagkage at blive skilt. Jeg har lyst til at sige til dem…at jeg savner gamle dage, men nu skaber vi nye gamle dage og minder. Men ved ikke om jeg. Ved ikke om jeg kan tale økonomi med dem.
Næste spørgsmål.
Hvor meget kan man indvolvere sine børn i økonomi?…. Hvis der er en måned hvor der ikke er så mange penge?? Har det dårligt med at sige nu….skal vi lige spare. Eller sige åhh nej det var en dyr regning.
Vil det påvirke dem??
Mvh Christina
Svar fra Børns Vilkår
Kære Christina.
Det er altid svært at tage stilling til, hvor meget børn skal involveres i årsagerne til en skilsmisse.
Nogle årsager kan være så ”private”, at børnene ikke ville kunne forholde sig til det. Og så betyder det selvfølgelig noget, hvilken alder, børnene har – hvad kan de forstå og sætte sig ind i?
Endelig er det vigtigt, at børnene ikke føler et pres i forhold til at skulle holde med enten mor eller far.
I dit tilfælde er der to ting, der taler for, at børnene kan få en forklaring. Dels deres alder. Du har ”børn”: en ung på 16 år og en voksen på 20 år.
Dels årsagen til jeres skilsmisse: uenighed om økonomi. Jeg tror ikke, dine børn har kunnet undgå at opdage, at I har haft diskussioner om økonomi i årenes løb. Du fortæller selv, at din ældste søn har kendskab til det.
Så jeg synes sagtens, du kan forklare, at økonomien var årsagen. At du nu selv har ansvar for din økonomi betyder, at I som forældre sagtens kan være gode venner, når de økonomiske diskussioner er væk. Og selvfølgelig kan du involvere børnene i din økonomi. At sætte børn ind i, hvordan et husholdningsbudget er skruet sammen, hvor mange penge der er til kost mm, vil kun være en god hjælp til dem, da de selv på et tidspunkt skal ud og stå på egne ben.
Så et økonomimøde i familien en gang om måneden for at kunne overskue den kommende måneds udgifter og indtægter vil jeg klart anbefale. Min erfaring er, at børn – når de inddrages – er meget realistiske og ansvarlige. Det kræver, at vi voksne tør vise dem den tillid. Fordelen ved at gøre dette vil være, at du ikke behøver at skulle sige flere gange i løbet af måneden: nu…skal vi lige spare”. For børnene ved godt, hvordan økonomien ser ud.
Held og lykke med det.
De bedste hilsner
SkilsmisseBrevkassen