Hvornår siger man det til børnene?
Vi skal skilles – beslutningen er taget for et par uger siden, har 2 børn på 8 og 10 år.
Jeg har 2 bekymringer:
1: Vi har fortalt vores nærmeste familie det og står overfor et par weekender med familiefester. Egentlig tænker vi, at børnene ikke skal have noget at vide før, at der er noget konkret at forholde sig til – her skal mor bo, I skal være så og så mange dage hos hver.
Men allerede nu kan vi mærke på børnene, at de mærker noget er i forandring. Så dilemmaet er om man kan inddrage børnene i “processen” at vi skal skilles, men at vi er igang med at finde ud af hvordan – så de ikke skal gå og bekymre sig om noget de mærker, men ikke ved hvad er. Og selvfølgelig være helt klar på at det er noget vi finder ud af og tager ansvar for som voksne.
Selvom vores familie har givet udtryk for at vi alle vil mødes “som vi plejer”, så vil børnene kunne mærke at det ikke er som det plejer. Og selv mærker vi jo også, at følelserne sidder lidt mere uden på tøjet.
Vi har en god dialog og er ikke uvenner – men kærligheden er forsvundet.
Er det for stor en bekymring at påføre sine børn, at sætte ord på det som er svært, men samtidig være meget bevidst om at rumme deres følelser, og sætte ord på, at det er vores ansvar og ikke deres??
2: Er et total lavpraktisk spørgsmål, er der nogen erfaringer om hvornår det er et godt tidspunkt at fortælle sine børn det? Er det i en weekend, hvor man har tid til at være i det sammen – eller er det en hverdag, hvor man kan tage en pjækkedag efterfølgende og rumme følelserne/ eller komme i skole og mærke at hverdagen går videre??
Svar fra Børns Vilkår
Kære forældre til børn på 8 og 10 år,
I gør jer rigtig mange gode overvejelser ift. at fortælle om jeres beslutning til jeres børn. Det er også godt at læse, at I har en god dialog og ikke er uvenner – det betyder meget for børn, at de oplever, at mor og far taler godt sammen – selvom de ikke længere skal leve sammen.
I skriver, at I tænker jeres børn først, skal informeres om beslutningen, når der er noget konkret. Det er altid godt at have noget konkret i hånden og give sine børn, når man skal fortælle om så stor en beslutning, der vender op og ned på deres liv. Omvendt konstatere I også, at børnene allerede mærker en forandring, og I har ikke de konkrete svar, som de givetvis vil spørge om. Den forandring jeres børn mærker forsvinder givetvis ikke, men kan potentielt forstærkes som tiden går. Så med mindre at I i meget nær fremtid kan komme med de konkrete svar I gerne vil give jeres børn, så vil mit råd være, at I fortæller jeres børn, at I skal skilles. Det vil give dem en ro, at der bliver sat ord på det, de allerede mærker har forandret sig samtidig med, at I gør det gennemsigtigt for jeres børn, at I tager ansvar for at finde en god løsning for dem.
Vi ved fra BørneTelefonen, at børn kan komme til at påtage sig skylden for, at forældre går fra hinanden. Derfor er det vigtigt, at I fortæller, at det ikke er deres skyld, at I går fra hinanden. Det vil som udgangspunkt ikke være for stor en bekymring at lægge over på børnene, da det er noget de allerede mærker og på sigt skal forholde sig til. Men I skal selvfølgelig være opmærksomme på, hvor mange detaljer I skal fortælle ud fra deres alder og modenhed.
I gør jer nogle rigtig gode refleksioner ved at være åbne og sætte ord på, at det her heller ikke er nemt for jer samtidig med, at I håndterer, rummer og tager hånd om alle de tanker og følelser jeres børn bliver fyldt op af. Det kan også være hjælpsomt for jeres børn at være en del af en proces, at de kan tænke med og måske også sige højt, hvad de kunne have af ønsker til en ordning. Det er væsentligt for børn, at de oplever sig hørt, inddraget, og oplever rummelighed for deres ønsker og reaktioner samtidig med, at de mærker, at det er de voksne, der tager beslutningerne.
Det er svært at sige, hvilket tidspunkt der vil være det bedste for jeres børn at fortælle om skilsmissen. Mit umiddelbare råd vil være en weekend, hvor der er ro til at fortælle om det og måske der også vil være mere ro for jeres børn til at tage imod og tage ind. Weekender er i sagens natur korte, så de vil hurtig mærke at hverdagen melder sig samtidig med, at der er ro og plads til at fordøje det store budskab. Der kan komme voldsomme reaktioner lige når I fortæller det. Andre børn reagerer først efter noget tid. Samtidig har I måske bedre overskud i weekender til at rumme de følelser og reaktioner, jeres børn kan komme med.
Jeg håber, at svaret er hjælpsomt og ellers er I meget velkommen til at kontakte vores ForældreTelefon for yderligere rådgivning.
De bedste hilsner,
Skilsmissebrevkassen