Konflikthåndtering.
Hvor kan man få råd og vejledning i forhold til at få et samarbejde mellem forældre til at fungere, når der ikke har været noget samarbejde i 3 år, og når der stort set ingen kommunikation er. Når den ene forælder tager barnet til lægen, følger den anden forælder ikke lægens anvisninger og er uenig i behandlingen.
Svar fra Børns Vilkår
Kære forælder til barn på 3-6 år,
Det lyder som en vanskelig og fastlåst situation. Stor ros til dig for, at du søger råd og vejledning. Det kan nemlig være afgørende for jeres barns trivsel og udvikling, at både I som forældre får mere viden om det gode forældrefællesskab og, at jeres barn får mulighed for at tale med andre børn i samme situation.
Familieretshuset tilbyder samarbejdskurser, hvor I lærer, hvordan I kan samarbejde bedre -nu og i fremtiden. De tilbyder også konfliktmæglingskurser, hvor I bliver guidet i selv at finde løsninger, som er til gavn for jeres barn. Vær ligeledes opmærksom på, at Familieretshuset tilbyder børnegrupper, for børn hvis forældre er skilt. Her kan børnene, understøttet af en rådgiver, blandt andet dele erfaringer om at være skilsmissebarn. Muligvis er dette tilbud først relevant, når jeres barn er lidt ældre, men I kan altid kontakte familieretshuset for nærmere information.
Der er også mange kommuner, som har tilbud til brudte familier, derfor kan du med fordel undersøge, om det er tilfældet, der hvor I bor.
I kan måske også selv forsøge at gøre noget, for at forbedre kommunikationen mellem jer, eventuelt mens I venter på at komme på et kursus i Familieretshuset. Et forslag kunne være, at I skriver aftaler ned eller sender oplysninger til hinanden, som vedrører jeres barn, så I dermed undgår konflikter, mens jeres barn er tilstede. Det skaber nemlig tryghed hos børn, særligt når de stadig er små og kan have svært ved at sætte ord på ting, at I kan kommunikere og træffe fælles beslutninger, herunder følge lægens anvisninger eller måske tage en fælles snak med lægen om andre behandlingsmuligheder. Vær desuden opmærksom på, at man har de bedste forudsætninger som forældre til at kunne støtte sit barn og imødekomme dets behov, hvis man ved, hvad der rører sig i barnets hverdag. Når børnene ikke er gamle nok til selv at kunne udtrykke sig eller har brug for hjælp til det, er det særligt vigtigt, at forældrene kan holde hinanden opdateret.
Når kommunikationen er vanskelig, kan det gøre en forskel at være i stand til at lytte og forsøge at se tingene fra den andens forælders perspektiv. Det kan ligeledes være hensigtsmæssigt at fortælle den anden forælder, hvad man kunne ønske sig eller har brug for, i stedet for at kritisere. Dette er blot nogle ud af mange gode råd om konstruktiv kommunikation mellem forældre, som du kan finde i Børns Vilkårs skilsmisseguide, som ligger på hjemmesiden. Den kan I med fordel orientere jer i.
Jeg håber, at I finder en god måde at kommunikere på, for at sikre jeres barns trivsel og udvikling.
De bedste hilsner
SkilsmisseBrevkassen