Legetøj
Min familie har givet Lego til min søn i julegave. Nu gør min ekskone krav på legoet. Jeg siger nej til at udlevere det, da det er givet af min familie. Hun får børnepenge forhøjet endda trods hun bor sammen med sin kæreste. Så tænker hun har råd til at købe Lego selv. Hvad bliver det næste? At hun også skal have de fodboldtrøjer, tv og Playstation jeg har købt til min søn?
Har hun virkelig ret til at kræve disse gaver givet til min søn? Hvad skal han så have når han er hos mig?
Jeg føler mig på bar bund. Jeg ved hun har pengene til at købe Lego, men kræver alligevel det min familie har givet min søn.
Håber på svar, tak
Svar fra Børns Vilkår
Kære forælder til søn på 9-12 år,
Det kan være vanskeligt, når en skilsmisse kommer til at handle om de fysiske genstande, i stedet for hvordan trives jeres søn, i den familiekonstellation I har.
Samarbejde mellem forældre til et barn med to hjem, er noget af det vigtigste for, at jeres søn kan trives. Det gælder omkring hvilke ting, han skal have med sig, når han skifter hjem, men også om hans hverdag, skole og forhold til jer begge. Han har brug for at vide, at I vil ham det bedste og at jeres fokus er på, at hans hverdag fungerer i to hjem.
Derfor vil jeg foreslå dig, at du taler med din ekskone om, hvor vigtigt det er for jeres søn, at han har legetøj, elektronik, tøj, og andre ting han er glad for i begge sine hjem, så han føler sig hjemme og tilpas begge steder. Dette kan selvfølgelig være vanskeligt, hvis det ene hjem, af økonomiske grunde, ikke kan tilbyde jeres søn dette, men når jeg læser dit brev, lader det ikke til at være tilfældet.
Udgangspunktet bør ikke være, hvem jeres søn har fået hvad af. Ofte kan et stykke tøj eller noget bestemt legetøj fylde meget i en bestemt periode, hvorfor det kan være en godt for jeres søn, hvis det er muligt at have med sig i begge hjem, så han får glæde af det, imens han synes det er sjovt at lege med. -Men for at svare konkret på dit spørgsmål, har din ekskone ikke krav på, at jeres søns gaver eller andre ting der er købt til ham, skal være hos hende, hverken hvis der er tale om, at jeres søn er mest hos hende eller han har bopæl hos hende.
Måden du bedst hjælper din søn på er, at du og hans mor begge tager udgangspunkt i hans behov og taler sammen om eventuelle uenigheder. Hvis du kan være nysgerrig på, hvordan din ekskone tænker om deling af hans ting, kan det være, at I kan lave fælles aftaler for, hvordan jeres søn kan få glæde af sine gaver i begge hjem. Vær opmærksom på, at de beslutninger I sammen tager, skal være med fokus på, hvad jeres søn trives bedst med og har behov for, og ikke hvem der har ret. Han har brug for jer og for at I samarbejder omkring hans liv og trivsel.
De bedste hilsner
SkilsmisseBrevkassen