Råd til fremgangsproces
Hej.
Min kæreste og jeg har fundet ud af vi ikke skal være sammen mere. Vores lille søn er kun knap 1,5 år.
For 4 mdr siden flyttede vi er nyt sted hen, hvor han også startede i vuggestue. Det har været lidt af en omvæltning for ham. Han er endelig faldet til i vuggestuen og fået et forhold til pædagogerne. Jeg tror, at jeg kan mærke på ham, at han kan mærke at alt ikke er ok mellem mor og far. Uden det skal lyde skørt. Han er pylret og lidt forvirret. Vi prøver at skabe god stemning og være sammen alle sammen. Men det ændrer jo ikke altid den akavede/mærkelige energi der alligevel kan være mellem far og mor. Som vi prøver at skjule.
Vi ønsker begge at alt bliver taget i vores søns tempo. Om vi så skal flytte og han stadig skal blive gående i noget tid i sin vuggestue, for ikke at lave en for stor omvæltning. Ligeledes tør vi næsten ikke begynde at tale om, hvor vores søns primært skal bo, osv. Jeg har forslået at vi opsøger en børnepsykolog/parterapeut til at hjælpe os med at lave den bedste “skånsomme” plan for os alle 3 med henblik på vores søns behov og udvikling herfra. Det er det vigtigste for os. Vi ønsker også at forblive en fast del af hinandens liv, og ses i det ugentlige til fx aftensmad, så vores søn stadig mærker familien og hans forældre sammen.
Men hvad anbefaler I ? Er der noget vi skal være særligt opmærksomme på, som måske ellers bliver overset ?
Jeg er nok bare bekymret og ked af, hvad han nu skal til at gennemgå. Han er i forvejen meget tryghedskrævende og han kommer virkelig til at mangle enten den ene eller anden af os. Håber I kan komme med nogle gode råd.
Svar fra Børns Vilkår
Kære forælder til søn på 1,5 år,
Hvor er det godt at høre, at I er opmærksomme på jeres søns trivsel. Han kan med sikkerhed mærke, hvis I ikke trives derhjemme, og det er godt, at I forsøger at skabe god stemning. Det er lige så vigtigt, at I tillader jer selv fred til at finde overskud ift. de store omvæltninger der er forbundet med et brud. Det kan derfor være en god ide, at I ikke presser jer selv alt for meget, og at I ikke lader som om alt er ok, men faktisk i stedet finder løsninger, hvor I kan få ro hver for sig, til at bearbejde det I går igennem. Det vil med stor sandsynlighed også kunne påvirke jeres søn, hvis I finder måder, hvor I kan varetage omsorgen for jer selv. Hvis I kan slappe af og finde fred med den beslutning I har truffet, vil han kunne mærke det og blive positivt påvirket.
Du skriver, at jeres søn trives i vuggestuen, og det er så vigtigt, at være opmærksom på hans trivsel der. Det er også godt, at I bestræber jer på, at han skal blive gående der, når I skal flytte hver for sig. Det er særligt vigtigt for små børn, at der er omsorgspersoner, der har overskud til at fungere som barnets trygge base. Mens I står og skal finde jeres nye ståsteder, er det godt, at han kan blive i vuggestuen, hvor han trives. I kan med fordel tale med personalet i hans vuggestue om, hvilke omvæltninger der er ved at ske, således at de kan have en særlig opmærksomhed på ham.
Ved et brud er det meget ofte en god ide at benytte sig af en uvildig tredje part, da det for mange kan være en alt for stor udfordring at holde fokus på sit barns perspektiv, samtidig med at man skal passe på sig selv. En uvildig kan hjælpe jer med at holde fokus på, hvad jeres søn har behov for, hjælpe jer med at skabe overblik ift. de mange beslutninger I skal træffe og helst blive enige om.
En tredje part der hjælper jer, kan øge sandsynligheden for, at I fremadrettet kan blive ved med at have et godt samarbejde, hvilket er så vigtigt for jeres søns trivsel.
Jeres søn har en alder, hvor det er særlig vigtigt, at der ikke sker for mange store forandringer. Hvis han er meget knyttet til jer begge to, kan det være en fordel, at I får hjælp til at få lavet en samværsplan hvor det sikres, at han kan bevare denne gode kontakt, uden at det har som konsekvens, at han for ofte skal flytte frem og tilbage. Grundet hans alder skal I være bevidste om, at han har et stort behov for tryghed og kontinuitet i sin hverdag. I skal derfor finde en plan, der kan understøtte disse behov.
Jeg kan godt forstå, at du er bekymret og ked af, hvad han skal til at gennemgå. Det er helt naturligt. Børn bliver kede af det, når deres forældre forlader hinanden. Det er derfor også godt, at du beder om hjælp. Du kan ringe til Børns Vilkårs ForældreTelefonen, hvis du har brug for flere konkrete råd, eller du kan læse andre svar i SkilsmisseBrevkassen. Det er også en mulighed at finde nogen fra dit eget private netværk og tale med om dine bekymringer.
Jeg håber i lander med en god ordning for din søn.
De bedste hilsner
SkilsmisseBrevkassen