Reaktioner og deleordning
Hej. Vi har 2 piger på hhv lige 3 og 5 1/2 år. Skillsmissen er helt ny, og vi er har valgt at prøve en 7-7 ordning, dog med en fælles dag på 4.dagen, så pigerne ikke har helt så mange dage uden sin andre forældre, og hvor de kan have en dags ‘fred’ i ikke at savne én af os.
Det skal siges, at det foregår roligt og er ikke konfliktfyldt, og som forældre kan vi godt sammen.
Vores ældste datter reagerede kraftigt da vi fortalte det, og havde ca 1 måned, hvor vi har talt og forberedt hende og søster på situationen inden det blev virkelighed.
Det er tidlige dage, men vi har nu haft nogle skift. Vi oplever ikke store reaktioner, den ældste fortæller når hun savner, vil ringe og sige hej, vil gerne læse bøger om emnet osv., og er klart hende der viser hvad hun mærker. Den yngste taler en smule om det, og snakker om hvor vi er, hvad vi laver, at hun vil ringe og sige hej mm. Men udover det, er der ingen større reaktioner (endnu) fra hende. Hun tager det roligt i skiftet, hvilket kommer meget bag på mig. Jeg havde måske forventet, gråd og ‘jeg vil have min xx’ osv. Særligt pga alder. Vores ældste havde en enkelt episode hvor hun var ked af det.
Men jeg bliver derfor helt i tvivl, om det er normale reaktioner i den spæde start? Om – særligt vores yngste – går og pakker følelserne ind, om det er ok for en 3-årig faktisk bare at følge med skiftene, og ikke have større udsving i følelser end vanlig, mere gråd end normalt eller lign.?
Det skal siges, at hun altid har haft en god relation til begge forældre, og at hun er vant til at være sammen med begge forældre på egen hånd (pga arbejde), men 1/2-2 dage af gangen.
Har i desuden andre foreslag til, hvordan vi støtter vores børn bedst?
Vi anvender piktogrammer, og de ved at de har mulighed for at søge den anden forældre (fx telefon eller fysisk kontakt) med den anden forældre, hvis der bliver et behov for dem. Men det har de kun efterspurgt (og imødekommet) et par gange.
Svar fra Børns Vilkår
Kære forælder til børn på 3 og 5 ½,
Hvor er det godt for jeres piger, at I som forældre er så opmærksomme på deres behov, det er et vigtigt udgangspunkt for jeres døtres trivsel og udvikling.
Det er meget forskelligt hvilken samværsordning der er den bedste for et barn, men sørg for at lave aftaler med udgangspunkt i barnet.
Som det tydeligt ses ud fra dit brev, forsøger I at give pigerne plads til at udtrykke deres følelser og ønsker og viser dem, at disse er helt ok. Det er en rigtig fin måde at inddrage børn på, særligt de mindre børn som jeres, da det kan være vanskeligt for dem at udtrykke sig tydeligt med ord. Det er rigtig godt, at de oplever, at I som forældre godt kan sammen trods skilsmisse. Fortsæt endeligt derfor med at ses på 4. dagen. 7 dage uden at se den ene forældre er ofte lang tid for mindre børn.
Det er også et godt udgangspunkt, at jeres 3-årige datter har en god relation til jer begge, min fornemmelse er, at dette også gælder for den 5-årige. Sandsynligvis gør pigernes tryghed til jer forældre også jer trygge, når I hver især ved, at den anden forældre passer godt på jeres fælles børn. Dette mærker pigerne, og dermed forstærkes deres tryghed.
Det er et vilkår for skilsmissebørn at savne de mennesker, der ofte inden skilsmissen har været en naturlig del af deres hverdag, men som de måske ikke er lige så hyppigt i kontakt med efter skilsmissen. Derfor er det helt korrekt af jer som forældre, at lade pigerne vide, at det er helt legitimt, hvis de giver udtryk for gerne at ville i kontakt med den forældre, de ikke er hos.
Andre greb I kan benytte jer af, til at imødekomme jeres døtres behov i forbindelse med jeres skilsmisse, kan være at læse bøger med dem eller præsentere dem for andre ting de kan spejle sig i. Når de bliver lidt ældre, kunne det f.eks. være en børnegruppe for skilsmissebørn, hvor de kan dele erfaringer og følelser med børn i samme situation som dem.
Lige nu lader det til, at jeres døtre ikke reagerer særlig voldsomt eller slet ikke, og det er helt ok. Det vigtige er, at I fortsætter med at være åbne og tilgængelige fysisk og følelsesmæssigt.
I skal også være indstillet på at justere samværsordningen, hvis I oplever, at den ene eller begge jeres piger har behov for dette. Vær opmærksom på, at mange søskende gerne vil følges ad i samværsordningen, men der er også tilfælde, hvor de kan have forskellige behov, og derfor kan have forskellige ordninger.
Forudsigelighed og forberedelse er der mange børn der har gavn af, særligt de yngre, derfor kan det være en rigtig god ide med piktogrammer, så hold endeligt fast i det.
Til slut vil jeg henvise til Børns Vilkårs skilsmisseguide, som I med fordel kan benytte jer af, hvis I ønsker yderligere råd og vejledning. Familieretshuset har også forskellige gode tilbud til forældre og børn, som befinder sig i en skilsmisse.
Fortsæt det store fokus på jeres børn – det betyder alverden for deres aktuelle og fremtidige trivsel og udvikling.
De bedste hilsner
SkilsmisseBrevkassen