Samvær
Jeg har en søn på snart to. Hans mor valgte at flytte 100 km væk og jeg ser ham derfor hver anden weekend – med overnatninger.
Vi har haft den ordning siden min søn var 11 mdr.
Nu er vi på bedre talefod, og moren kræver, at hun skal tale med vores søn på FaceTime hver morgen og aften i min korte samværsweekend.
Vi har haft ses den seneste tid og nogen gange overnattet, er det forvirrende for så lille en dreng, at vi skiftevis er sammen og dernæst seperat? Det er dog ikke fordi vi skal være sammen igen men mere for at vi tænker vores søn syntes det er hyggeligt at hans forældre kan være sammen
På forhånd tak
Svar fra Børns Vilkår
Kære forælder til søn på snart 2 år,
Jeg vil starte med at understrege, hvor godt det er at læse, at I bruger tid sammen med jeres søn. Hvis jeres søn ser, at I har det godt, når I er sammen, giver i ham gode forudsætninger for at skabe en god kontakt til jer begge. Hvis I som forældre har en afslappet og venskabelig relation, kan han sagtens have det godt med at I nogle gange ses, og andre gange er hver for sig.
Det er mere afgørende for hans trivsel hvordan I er sammen, end hvor ofte I ses, da børn godt kan klare at kontakten med en af forældrene varierer, så længe kontakten med den anden forældre er stabil.
Du skriver, at når du har ham alene på weekendsamvær, vil hans mor i kontakt med ham hver morgen og aften. Jeg kan ikke give et entydigt svar på, om det er godt eller dårligt for ham. Det væsentlige er, at I vurderer, om han har brug for denne kontakt, og om måden I skaber den på, er gavnlig for ham.
Da han endnu ikke er så gammel, og jeg formoder at hans mor er den primære omsorgsperson, kan det betyde, at denne daglige kontakt er vigtig, fordi den kan få ham til at slappe af, og på den måde give ham et overskud til at have det godt sammen med dig. Hvis kontakten omvendt skaber savn og frustration hos ham, vil det være uhensigtsmæssigt at fortsætte, og så skal I sammen finde ud af, hvordan I på andre måder kan opretholde kontakten mellem mor og barn, mens han er hos dig.
Da han fortsat er meget lille, er det som udgangspunkt gavnligt for så lille et barn, at han bekræftes i, at hans primære omsorgsperson stadig er i kontakt med ham, for på den måde at undgå oplevelsen af at være blevet forladt af sin mor. Fornemmelsen for tid er meget anderledes for små børn. Ved at opretholde kontakt til sin mor, vil han måske blive betrygget tilpas meget, hvilket kan skabe en tillid i ham, til at det er ok at udforske verden. Denne tillid kan give en god grobund for din søns relation til dig, og forhåbentlig kan du med tiden overtage funktionen som hans trygge voksne, uden at han er afhængig af den megen kontakt med sin mor.
Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på din søns reaktioner, da kontakten jo skal have som formål, at han forbliver tryg og tilfreds, mens han er hos dig.
De bedste hilsner,
SkilsmisseBrevkassen