Samvær
Hej.
Vi har nu været skilt i 5 år og vores datter på 8 år er i en 5/9 ordning. Vi bor ca. 25 km fra hinanden. Far deltager ikke i noget socialt i vores område ej heller er der lejeaftaler når han har barnet.
Han ønsker nu at barnet skal være en dag mere hos ham – i en 6/8 ordning. Det har barnet givet udtryk for hun ønsker overfor ham.
Vores samarbejde kører op og ned som vinde blæser og der er et højt konflikt niveau til tider.
Jeg er bekymret for det sociale hvis man bor for langt væk fra sin vante omgangskreds af venner og veninder. Vores 9 dage er fyldt med legeaftaler for netop at barnet kan bibeholde sine relationer til dem hun går i skole med og bor tæt på.
Lige pt bliver barnet hentet og bragt til og fra skole af far, men skal på sigt tage bussen – transporttid på ca. en time.
Far arbejder meget og barnet giver ofte udtryk for at “far kigger altid på hans telefon”
Hvordan forholder man sig til dette ønske om at samvær ordningen ændres.
Vh en bekymrende mor.
Svar fra Børns Vilkår
Kære mor til datter på 8 år,
Det er tydeligt, at du er opmærksom på dit barns behov. Det er også godt at læse, at I begge, som forældre, gerne vil tage højde for jeres datters ønsker i forbindelse med samvær.
Selvom jeres konfliktniveau til tider kan være højt, er det vigtigt for jeres datter, at I kan kommunikere, så I sammen tager ansvar for og planlægger ud fra, hvad der er bedst for hende.
I jeres overvejelser om hvordan samværet skal se ud, bør I både lytte til hvad jeres datter fortæller jer og forholde jer til, hvad I vurderer, er vigtigt for hende. Det vil sige, at I som forældre, både skal være opmærksomme på, når hun giver udtryk for gerne at ville være en dag mere hos sin far, og at “far kigger altid på hans telefon”. Samtidig bør I også i jeres drøftelser vægte, jeres datters behov for at være sammen med kammerater og deltage i sociale arrangementer.
Socialt samvær er vigtigt for børns trivsel og udvikling, dette gælder formentlig også for jeres datter. Vær også opmærksom på, at jævnaldrende venskaber med alderen ofte kommer til at betyde mere for børn samtidig med, at de bliver mere uafhængige af deres forældre. Derfor kan betydningen af hvor langt/tæt hun bor på skole, venner og evt. fritidsaktiviteter også komme til at betyde mere for hende, jo ældre og mere selvstændig hun bliver.
Samtidig kan det også være, at jeres datter trives med, at der er planlagt færre aftaler, når hun er hjemme hos sin far. Måske er hun glad for den ro dette eventuelt kan skabe.
Hvis I bliver enige om en anden samværsordning end den nuværende, kan I prøve den af i en periode. Hvis det ikke fungerer for jeres datter, bør I få lavet en anden aftale, som tilgodeser hendes behov.
Det er således vigtigt, at I både lytter til jeres datters ønsker og hvis muligt er nysgerrige på hvad der ligger bag disse ønsker. Samtidig er det jeres ansvar som forældre at blive enige om og beslutte den bedste model for hende. Hvis I har brug for hjælp og rådgivning til dette, er det muligt at henvende sig til familieretshuset.dk, som har forskellige tilbud.
I er også meget velkomne til at kontakte Børns Vilkårs forældretelefon på 35 55 55 57.
Jeg håber I sammen kan finde den bedste samværsordning for jeres datter.
De bedste hilsner SkilsmisseBrevkassen.