Umuligt at flytte i hus 8 km fra nuværende bopæl i forbindelse med skolestart?
Hej
Min datter på 4,4 år er i en deleordning der pt svinger mellem en 11/3 og 10/4 ordning. Det er en konfliktfyldt sag som har været behandlet i Statsforvaltningen mange gange og nu afventer Familieretshuset.
For 1 år og 7 mdr siden mødte jeg en mand (jeg gik fra min datters far for 4 år siden), som jeg nu er kærester med. Vores alderssvarende døtre er glade for hinanden hinanden og min datter er meget glad for min kæreste, som hun også holder af at sove sammen med. De kender kender hinanden godt. Om et par år ønsker vi, at flytte i hus fra en pt to værelses lejlighed i København, af selvsagte årsager. Vi håber at kunne købe et hus i Vanløse, men det ender nok lidt udenfor København (ca. 8km fra nuværende bopæl), grundet økonomi.
Jeg er bekymret for, at min datters far vil søge bopælspligten, selvom de sagtens vil kunne have deres samvær og jeg er fleksibel ift transport, samt at jeg støtter op om samværet. Vi vil bare gerne leve sammen som den familie vi er. Er der nogen der kan hjælpe med en pejling ift om der vil være en stor risiko for at jeg mister bopælsretten? Jeg mener, jeg flytter jo ikke til Jylland, men sådan vil min datters far betragte det (det er har tidligere været på tale). Jeg vil så nødig skabe endnu mere uro end der er i forvejen og jeg påtænker, at flytningen vil ske ifbm skolestart, så vores datter påvirkes mindst muligt af de to store forandringer det er at starte i skole og flytte. Jeg tænker, at en flytning kan være sværere, hvis hun først er startet i skole med sine venner og skal flyttes et par år senere. Desuden vil mange af hendes børnehavekammerater skulle starte på andre skoler i samme bydel, da vi bor “nogle institutioner” væk fra hvor hun går, men 50 meter fra en skole.
Jeg håber på at nogen kan hjælpe mig. Det er enormt stressende, at forestille sig altid at skulle leve så mange mennesker på så kort plads, hvorfor flytningen også er for vores datters, som elsker ar være ude, skyld.
BH
Svar fra Børns Vilkår
Kære mor til datter på 4,4 år,
Det er desværre umuligt for mig at sige, hvordan en afgørelse om bopæl vil falde ud. Vi ser en tendens til, at bopælen kommer til at veje ret tungt i forhold til de andre faktorer, lovgivningen peger på som bestemmende for, hvad der skal tages hensyn til: Tilknytning, barnets alder og udviklingstrin, barnets dagligdag, herunder fritidsaktiviteter, forældrenes samarbejdsevner, forældrenes arbejdsmæssige og personlige forhold, afstanden mellem forældrenes bopæle, barnets kontakt til søskende, herunder halvsøskende mm. Så det er ud fra en helhedsbetragtning, der skal træffes afgørelse.
Ud fra det, du skriver, virker det som om du gør dig umage med at se på, hvad der vil være den bedste løsning for jeres datter med de økonomiske forhold, du og din kæreste har. Og det kan virke som et stavnsbånd at skulle tvinges til at blive boende for at være sikker på, at barnet kan blive ved med at have bopæl hos dig. Samtidig betyder det flere praktiske udfordringer for både din eksmand, din datter og dig, da kort afstand mellem hjemmene selvfølgelig er det mest praktiske. Og når jeres datter bliver større, vil det tage længere tid, før hun selv vil kunne tage fra det ene hjem til det andet uden at være afhængig af at blive hentet og bragt.
Vælger du at flytte – og her er jeg meget enig med dig i, at en flytning i forbindelse med skolestart, kan være en god idé – er det vigtigt, du varsler i god tid, at du skal flytte. Måske I skal bede om børnesagkyndig rådgivning/mægling med flytning som tema? Eller er I helt forbi den form for tilbud?
Allervigtigst er det, at din eksmand og du får hjælp til at få jeres konfliktniveau ned af hensyn til jeres fælles datter. Du skriver ikke noget om, hvad jeres konflikt handler om, men så længe I har svært ved at kommunikere, risikerer I, at ethvert initiativ til forandring vil blive mødt med mistro og optrapning af konflikten.
Du er velkommen til at kontakte vores ForældreTelefon: 35 55 55 57, for at få talt problemstillingen grundigt igennem. Men en garanti for hvilken afgørelse, der bliver truffet, vil du ikke kunne få.
Jeg ønsker jer held og lykke.
De bedste hilsner,
SkilsmisseBrevkassen